Προτείνουν λουκέτο στα φαστ-φουντ… κατά της παχυσαρκίας

Ο περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων φαστ-φουντ γύρω από τα γραφεία και τα σπίτια θα μπορούσε να βοηθήσει την καταπολέμηση της “επιδημίας” της παχυσαρκίας, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. 

Η έκθεση σε πάρα πολλά καταστήματα με πίτσες και τηγανητά τρόφιμα μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τις πιθανότητές της παχυσαρκίας, αναφέρουν οι επιστήμονες και προειδοποιούν για μέτρα περιορισμού της πρόσβασης σε τέτοια εστιατόρια γρήγορου φαγητού όπως την απαγόρευση του δημιουργίας τέτοιων καταστημάτων κοντά σε σχολεία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να επικεντρωθούν σε κινήσεις και αλλαγές για να κάνουν τα καταστήματα φαστ φουντ πιο υγιή.

Οι επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge παρακολούθησαν περισσότερους από 5.000 ενήλικες , σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων σε πακέτο - όπως χάμπουργκερ, πίτσες, τηγανητά τρόφιμα και τα τσιπς - στο σπίτι, στη δουλειά και στις μετακινήσεις τους.

"Εκείνοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε καταστήματα γρήγορου φαγητού έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται λιγότερο" , δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τόμας Μπεργκουάν.

Πολλές τοπικές αρχές έχουν θεσπίσει περιορισμούς για φαστ φουντ, γύρω από τα σχολεία ή σε χώρους όπου υπάρχουν ήδη πολλά φαστ φουντ. "Η έρευνά μας, δείχνει ότι οι πολιτικές για να γίνει η γειτονιά μας πιο υγιής, περιορίζοντας την πρόσβαση στο γρήγορο φαγητό, μπορεί να είναι επιτυχείς," είπε ο Δρ. Τόμας Μπεργκουάν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την τελευταία δεκαετία στη Μ. Βρετανία, οι δαπάνες για τρόφιμα, που καταναλώνονται εκτός σπιτιού, έχει αυξηθεί κατά 29%. Επίσης ο μέσος άνθρωπος συναντά 32 takeaway εστιατόρια γύρω από το σπίτι, στο χώρο εργασίας του και κατά την μετακίνησή του από το ένα στο άλλο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, είχε αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα φαστ-φουντ και την παχυσαρκία. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που κινούνταν σε γειτονιές με πολλά εστιατόρια φαστ-φουντ ήταν πιο αδύνατα.