ΠΟΥ: Πρέπει να μειώσετε στο μισό τη ζάχαρη

Κατά το ήμισυ θα πρέπει να μειώσουμε την ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας. 

Η συνιστώμενη πρόσληψη ζάχαρης παραμένει κάτω από το 10 % της συνολικής πρόσληψης θερμίδων ημερησίως, με στόχο να γίνει το 5 %, λέει ο ΠΟΥ.

Τα προτεινόμενα όρια ισχύουν για όλα τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα , καθώς και για τη ζάχαρη στην φυσική της μορφή όπως την βρίσκουμε στο μέλι, τα σιρόπια , τους χυμούς φρούτων και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. 

Η σύσταση ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% των θερμίδων στη διατροφή , ψηφίστηκε το 2002. Ωστόσο , μια σειρά από εμπειρογνώμονες πιστεύουν τώρα ότι το ποσοστό του 10% είναι πολύ υψηλό, δεδομένης της αύξησης των επιπέδων παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο. 

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ έγιναν με βάση την ανασκόπηση των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών που προκαλεί στα δόντια και την επίπτωση της στην αύξηση της παχυσαρκίας. 

Μια μελέτη σχετικά με την παχυσαρκία, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο BMJ , έδειξε ότι ενώ η ζάχαρη δεν προκαλεί άμεσα παχυσαρκία, εκείνοι που κατανάλωναν πολύ ζάχαρη, ιδιαίτερα μέσα από ζαχαρούχα ποτά, είχαν την τάση να παίρνουν βάρος.