To καλό βούρτσισμα των δοντιών προλαμβάνει την ρευματοειδή αρθρίτιδα

To καλό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προλάβει την ρευματοειδή αρθρίτιδα , σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PloS.

 

Ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λούισβιλ στο Κεντάκι βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για την ουλίτιδα και την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας , καθώς και την ταχύτερη εξέλιξη και μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου .

Το βακτήριο PAD παράγει ένα ένζυμο, το οποίο αντιδρά με τα υπολείμματα ορισμένων πρωτεϊνών.
Το σώμα αναγνωρίζει αυτές τις πρωτεΐνες ως εισβολείς , και οδηγείται σε μια ανοσολογική επίθεση. «Στο σύνολό τους , τα αποτελέσματά της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει μια μηχανιστική σχέση μεταξύ της περιοδοντικής λοίμωξης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας , αλλά αυτό το πρωτοποριακό συμπέρασμα θα πρέπει να επαληθευτεί με περαιτέρω έρευνα », δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζαν Ποτέμπα.

Μελέτες δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό , τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν αυξημένο επιπολασμό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και η περιοδοντική νόσος είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο διαδεδομένη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα . Ο Δρ. Ποτέμπα είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος και ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν δρόμο στην πρόληψη και την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.