Πώς να προφυλαχθείτε από τη γρίπη

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων φέτος από τη γρίπη οφείλεται στην κυκλοφορία του Η1Ν1 πανδημικού στελέχους, αλλά και στην προσβολή ατόμων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα προληπτικά μέτρα εκτός από τον εμβολιασμό, για τον οποίο, ωστόσο, υπάρχει δυσπιστία από πολλούς πολίτες λόγω «επικοινωνιακής δυσλειτουργίας», όπως λέει. Στη συνέντευξη ο κ. Τσιόδρας υπενθυμίζει και τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ανάλογα με τα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζουν. Ειδικότερα η συνέντευξη με το κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

-Κύριε καθηγητά, δυστυχώς μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις επιπλοκές που προκαλεί ο ιός της γρίπης, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 49. Πού οφείλεται αυτό το αρνητικό, θλιβερό ρεκόρ στη χώρα μας;

-Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Τα σοβαρά κρούσματα, σίγουρα, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης στο επίπεδο της κοινότητας. Ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα φέτος σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, άρα περιμένουμε πρωιμότερη κορύφωση του φαινομένου. Αυτό βέβαια έχει σχέση με τη δραστηριότητα στην κοινότητα, δεν έχει τόσο με τους θανάτους. Οι θάνατοι έχουν σχέση με δύο άλλα πράγματα: Την κυκλοφορία του Η1Ν1 πανδημικού στελέχους, το οποίο κατά τεκμήριο σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο. Επίσης οι θάνατοι παρατηρούνται κατεξοχήν σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, άτομα με χρόνια προβλήματα από το αναπνευστικό τους, την καρδιά, ζαχαρώδη διαβήτη και ένας σημαντικό αριθμό ατόμων με παχυσαρκία. Αυτά τα άτομα, ως γνωστόν, κινδυνεύουν περισσότερο από αυτό τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος και σταδιακά θα δούμε μια υποχώρηση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά σίγουρα αυτή η δραστηριότητα της γρίπης θα παραμείνει στην πατρίδα μας έως το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Το ότι σημαντικός αριθμός ατόμων με τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρή εικόνα της γρίπης ήταν ανεμβολίαστος, συντελεί σε αυτή την εικόνα.

-Ο ελληνικός πληθυσμός, δυστυχώς, δεν εμβολιάζεται. Αν θυμάμαι καλά, το ποσοστό είναι γύρω στο 30%, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 70%. Γιατί;

-Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα δεδομένα των επιστημονικών εταιρειών και των οργανισμών, είναι δεδομένο ότι μια κάλυψη άνω του 75% είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτούς τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, υπάρχει μια δυσπιστία από τον κόσμο στο εμβόλιο.

-Φοβάται, δηλαδή, ο κόσμος;

-Ιδιαίτερα μετά την επικοινωνιακή δυσλειτουργία που υπήρξε σε πολλά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχει μια δυσπιστία, ένας φόβος. Υπερτονίζονται πιθανώς οι ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με το μοναδικό όφελος που έχει ο εμβολιασμός -δεν υπάρχουν άλλα προληπτικά μέτρα- και το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι αυτός ο τονισμός των ανεπιθύμητων ενεργειών επιφέρει ένα δισταγμό στον κόσμο τη στιγμή που είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το τεράστιο όφελος από τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια επικοινωνιακή δυσλειτουργία, η οποία πρέπει να βελτιωθεί.

-Έλλειψη ενημέρωσης, θα τη λέγαμε καλύτερα…

-Νομίζω ότι και επικοινωνιακά πολλές φορές δημιουργείται ένα κλίμα ανθρώπων που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό και αυτών που δεν τον υποστηρίζουν και αντί να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού, περνάει ένα μήνυμα ανεπιθύμητων ενεργειών, ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, αμφιβολίας αποτελεσματικότητας σε σχέση με το αποτέλεσμα το καλό.

-Κύριε καθηγητά, η έλλειψη κονδυλίων και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στο χώρο της δημόσιας υγείας επηρεάζει αυτό το φαινόμενο;

-Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει με την εξής ερμηνεία: Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια σοβαρή συμπτωματολογία καθυστερούν να προσεγγίσουν το ιατρικό σύστημα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, γι' αυτό και το κύριο μήνυμα που δίνουμε στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια και να αρχίζουν και έγκαιρα θεραπεία. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι, και πολύ σημαντικό για όλους εμάς τους υπολοίπους, να τηρούνται τα μέτρα της προληπτικής υγιεινής, της ατομικής απομόνωσης και της απομάκρυνσής μας από συγχρωτισμό και πιθανή περαιτέρω διασπορά του ιού σε συνανθρώπους μας, είτε υψηλού κινδύνου είτε άλλους χωρίς προβλήματα υγείας, όπως επίσης τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

-Εννοείτε το πλύσιμο των χεριών σε συνεχή βάση;

-Εννοώ όταν είμαστε έξω και είμαστε καλά, το πλύσιμο των χεριών σε συνεχή βάση, αν αρχίσουμε να εμφανίζουμε συμπτώματα βήχα, η κάλυψη του βήχα με το χαρτομάντιλο ή ακόμη και με τον αγκώνα μας, όταν δεν έχουμε χαρτομάντιλο και αν εμφανίσουμε απλή συμπτωματολογία γρίπης, η απομόνωσή μας στο σπίτι, η ανάπαυση, η χορήγηση υγρών, η καλή διατροφή έως ότου περάσει ο ιός.