Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Φάρμακο ή απλά υποκατάστατο;

Πώς είναι άραγε να προσπαθεί κάποιος μετά από αρκετά χρόνια να κόψει το κάπνισμα; Μια διαδικασία αρκετά επίπονη και δύσκολη. Σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν να το πετύχουν χρησιμοποιώντας υποκατάστατα όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Παρόλ' τα ερωτήματα που γεννάει η χρήση του, συχνά αυτά παραμένουν αναπάντητα.

Το news.gr με αφορμή τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό κάπνισμα επικοινώνησε με την προϊσταμένη της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δέσποινα Δανιήλ, καθώς δύο μέλη της, συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιτροπή. Σκοπός μας ήταν μέσα από αυτή τη συνέντευξη να δώσουμε κάποιες απαντήσεις που αφορούν στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος; 

Προσπαθώντας κανείς να απαντήσει στο ερώτημα αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τη διακοπή του συμβατικού τσιγάρου – όπως για παράδειγμα οι αντίστοιχες τσίχλες νικοτίνης – δεν έχει παρά να καταφύγει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτήν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θεωρούνται προϊόντα καπνού και ως τέτοια αντιμετωπίζονται. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και διατίθενται στην αγορά ως τέτοια, εφόσον συμβαδίζουν με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαίος νομοθέτης αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να διατεθεί στην αγορά με τον "ισχυρισμό" του φαρμακευτικού προϊόντος – για την πρόληψη ασθενειών στον άνθρωπο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φάρμακο, εκτός και αν ο αρμόδιος φορέας (ΕΟΦ) το έχει εγκρίνει ως τέτοιο, εκτιμώντας ότι βοηθάει στη βελτίωση της υγείας και στη διακοπή του καπνίσματος.

Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα διατροφής έχουν "ισχυρισμούς υγείας", ως προϊόντα, τα οποία ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Τον ισχυρισμό τον αναλαμβάνει ο παραγωγός – έμπορος. Αν ο παραγωγός ισχυριστεί ότι το τσιγάρο βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να αποδείξει το συγκεκριμένο ισχυρισμό στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να έχει την άδεια να πουλάει το προϊόν του σε φαρμακεία.

Φαρμακευτικό προϊόν ή απλά τσιγάρο;

Σημειώνουμε ότι από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους, δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν ηλεκτρονικά τσιγάρα με την "ετικέτα" του φαρμακευτικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, το ηλεκτρονικό τσιγάρο με ισχυρισμούς υγείας (health claims) στην ετικέτα, θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν ανεξάρτητα από τη χημική του σύσταση και υπάγεται στη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς ισχυρισμούς υγείας θεωρείται χημικό προϊόν ανεξάρτητα από τη χημική του σύσταση. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, υπάγεται στη νομοθεσία των χημικών προϊόντων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, όταν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι νόμιμο – για τη χημική σύσταση των υγρών που χρησιμοποιούνται - δεν σημαίνει ότι είναι και φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να μπορείτε να το αγοράσετε από φαρμακείο.

Όπως απαντάει το Γενικό Χημείο του Κράτους, σχετικά με το περιεχόμενο της αμπούλας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα πρέπει να φέρει την κατάλληλη σήμανση, ενώ η ευθύνη ταξινόμησης – ως φαρμακευτικό ή χημικό προϊόν – ανήκει αποκλειστικά στον παραγωγό – εισαγωγέα. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του φορέα, σε περίπτωση κατά την οποία το περιεχόμενο της αμπούλας θεωρηθεί επικίνδυνο για την υγεία, θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων που τηρεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου.

Περιπτώσεις εξαπάτησης του καταναλωτή

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εξαπάτησης που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές είναι όταν μετά από ελέγχους που γίνονται αποδεικνύεται ότι:

-υπάρχουν ηλεκτρονικά τσιγάρα με ακατάλληλα υγρά αναπλήρωσης, όπως ονομάζεται το περιεχόμενο της αμπούλας

-επίσης, εμφανίζονται παρατυπίες που αφορούν στα πιστοποιητικά ασφαλείας, καθώς και λανθασμένη ταξινόμηση – χημικό ή φαρμακευτικό

-λανθασμένη ή παραπλανητική σήμανση

Όπως ένα κανονικό τσιγάρο, έτσι και το ηλεκτρονικό απαγορεύεται να πωλείται σε ανήλικους.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους, επισημαίνει μάλιστα ότι οι έμποροι ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα πρέπει να διευκρινίζουν τη σύσταση του ατμού που εκπέμπεται, και να προσδιορίζουν τους κινδύνους για κάποιον που εισπνέει τον καπνό του.

Μία έρευνα αγοράς πριν καταλήξουμε στο αντι – τσιγάρο είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη. Ειδικά για ένα προϊόν με βραχεία διαδρομή στην ελληνική αγορά, όπως το συγκεκριμένο. 

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι διευκρινίσεις που παρείχε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους στο news.gr