Αμφίβολη η δράση της βιταμίνης D για καρκίνο και άνοια

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν ευθύνονται για ασθένειες όπως το Πάρκινσον , η άνοια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την επιθεώρηση “The Lancet”, η οποία έρχεται να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα παλιότερων μελετών.

Επιστήμονες από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Λυών της Γαλλίας, προέβησαν σε μια ανασκόπηση δεδομένων από 400 μελέτες που εξέτασαν την επίδραση των επιπέδων της βιταμίνης D στην υγεία, εκτός από τις παθήσεις των οστών.

Ένας μεγάλος αριθμός από τυχαιοποιημένες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων έως 58 % , του διαβήτη έως 38 % και του καρκίνου του παχέος εντέρου έως 33 % . Όμως, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών - όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D - δεν έδειξαν καμία μείωση του κινδύνου ούτε καμία θετική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η άνοια.

Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει φανεί ότι συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των οστών ."Είναι γνωστό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D βελτιώνουν την υγεία των οστών και προλαμβάνουν την υποασβεσταιμική κατάσχεση και την ραχίτιδα", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Στην Μ. Βρετανία, τα συμπληρώματα της βιταμίνης D συνίστανται για τις ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας , όπως οι έγκυες και θηλάζουσες γυναικών, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών , και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο λόγω της μη επαρκούς έκθεσής τους στο φως του ήλιου .