Η άσκηση “φάρμακο” για τους ηλικιωμένους

Η άσκηση στην τρίτη ηλικία μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας αλλά και στην απομάκρυνση των εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου όπως η άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου παρακολούθησαν 3.500 υγιή άτομα ηλικίας 65 ετών, από όπου διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν συστηματικά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έκαναν μια καθιστική ζωή. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου και του διαβήτη ενώ “απομακρύνει” το εγκεφαλικό επεισόδιο, το Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία. 

Συγκεκριμένα, από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι ένα στα πέντε άτομα απολάμβανε "καλή υγεία" ενώ μόνο τέσσερις στους δέκα είχε εκδηλώσει κάποια χρόνια παθολογική κατάσταση, ένας στους πέντε υπέφερε από κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή και μόνο το ένα τρίτο του δείγματος έπασχε από κάποια ανεπάρκεια.

"Η μελέτη μας υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο την παρακίνηση των ηλικιωμένων να μένουν σωματικά ενεργοί, έστω και σε προχωρημένη ηλικία", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μαρκ Χάμερ ενώ προσέθεσε ότι η σωματική δραστηριότητα δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο το γυμναστήριο ή το τρέξιμο αλλά περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως η κηπουρική ή το περπάτημα στα μαγαζιά.

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά σε όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων άνω των 65 ετών, να κάνει 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.