Νέα συσκευή για την αποκατάσταση της ουροδόχου κύστης

Μια συσκευή που θα μπορούσε μελλοντικά να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς, όπου το όργανο αυτό υπολειτουργεί λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η ζημιά στο νωτιαίο μυελό δεν επιτρέπει στον ασθενή να νιώθει πότε γεμίζει η κύστη του με ούρα ή να την ελέγχει. Η συσκευή αυτή μπορεί να "διαβάζει" τα ηλεκτρικά σήματα των λιγοστών νεύρων που έχουν απομείνει γύρω από την ουροδόχο κύστη, κι έτσι ο ασθενής είναι σε θέση ξανά να αποκτά τον έλεγχο του οργάνου και των ούρων του. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια που συνέδεσαν με τα νεύρα που είχαν απομείνει και έστελναν σήματα στον εγκέφαλο ότι η κύστη είναι γεμάτη, η οποία δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε αρουραίους.  

Το επόμενο βήμα είναι η σμίκρυνση των εξαρτημάτων, ιδίως αυτών που επεξεργάζονται τα νευρικά σήματα, ώστε η συσκευή αυτή να μπορέσει στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από τη συσκευή με τα ηλεκτρόδια που θα εμφυτεύεται στην περιοχή της κύστης, μελλοντικός στόχος είναι ο ασθενής να διαθέτει μια δεύτερη συνδεδεμένη φορητή συσκευή, η οποία με το πάτημα ενός κουμπιού θα δίνει εντολές στην κύστη για να αδειάζει από τα ούρα. 

"Αυτή η συσκευή δεν είναι ο τελικός στόχος, ο τελικός στόχος είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία του νωτιαίου μυελού που ελέγχει την κύστη", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντάνιελ Τσου.