Τεστ αίματος για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ασθενών με καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ερευνών.

Το μελάνωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο τόσον στον εντοπισμό όσο και τη θεραπεία ιδιαίτερα όταν εξαπλώνεται . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάντι ανακάλυψαν ότι η μέτρηση των επιπέδων ενός γονιδίου του DNA  μας, που ονομάζεται TFP12 και ανιχνεύεται στο αίμα, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την διάγνωση του μελανώματος. Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε ταχύτερη διάγνωση του μελανώματος και σε νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

"Με τη χρήση ενός απλού τεστ αίματος, έχουμε τη βάση μιας απλής και ακριβούς μεθόδου διάγνωσης της νόσου και ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης του κατά πόσον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται . Αυτό θα δώσει στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες πολύ νωρίτερα από ό, τι είναι δυνατό αυτή τη στιγμή", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τιμ Κρουκ, ενώ προσέθεσε ότι  "υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι πιο σύγχρονες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές σε αυτά τα πρώτα στάδια και αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να νικήσουμε την ασθένεια".

Νέες θεραπείες

Περισσότεροι από οκτώ στους 10 ασθενείς με μελάνωμα επιβιώνουν σήμερα για τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει δρόμος ακόμα, για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα .Η ίδια ερευνητική ομάδα προσδιόρισε και μια άλλη πιθανή ομάδα βιοδεικτών, που ονομάζεται NT5E , η οποία φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση του επιθετικού μελανώματος.

Η ανακάλυψη αυτών των βιοδεικτών θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του μελανώματος, ιδιαίτερα για τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.