Η άσκηση αυξάνει τις επιδόσεις των μαθητών

Η εντατική άσκηση βελτιώνει την επίδοση των εφήβων στο σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine. 

Σε έρευνα που εκπονήθηκε από την συνεργασία των Πανεπιστημίων του Στρατσκλάιντ και του Ντάντι σε περίπου 5.000 παιδιά, διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά ασκούνταν συστηματικά είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στις εξετάσεις σε μαθήματα όπως τα αγγλικά, τα μαθηματικά και την φυσική. Συγκεκριμένα, για κάθε 17 λεπτά άσκησης στα αγόρια και 12 λεπτά άσκησης στα κορίτσια, αυξανόταν σημαντικά και η απόδοσή τους στις εξετάσεις. 

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο εύρημα ή να αντανακλά τις θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που έκαναν τακτική άσκηση, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο στα 11, 13 και 16 τους χρόνια. 

Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι 15 λεπτά άσκησης καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν το βαθμό των μαθητών έως και ¼ , άρα τα παιδιά που κάνουν 60 λεπτά άσκηση ημερησίως (που είναι η συνιστώμενη ώρα από τους ειδικούς) θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους ανεβάζοντας το βαθμό τους - για παράδειγμα, από ένα C σε ένα Β , ή από ένα Β σε ένα Α. 

"Η σωματική δραστηριότητα είναι κάτι περισσότερο από σημαντική για τη σωματική μας υγεία . Υπάρχουν και άλλα οφέλη και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς , τους φορείς της πολιτικής και τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον τομέα της εκπαίδευσης", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπουθ.