Ένα βήμα πιο κοντά στο “σούπερ” αντιγριπικό εμβόλιο

Ένα "καθολικό" και διαχρονικό εμβόλιο, που θα προστατεύει ταυτόχρονα από όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης, θα είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ευρώπη είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας δοκιμές ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης, μετά τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν επιτυχείς. 

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο εμβόλιο θα γίνεται άπαξ και θα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς θα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό ενάντια σε εξαιρετικά επικίνδυνες μορφές της νόσου, όπως η Ισπανική γρίπη, ακόμη και αν αυτές μεταλλάσσονται. 

Τα εμβόλια της γρίπης λειτουργούν με το να επιτίθενται στο κέλυφος των πρωτεϊνών του ιού. Ωστόσο, αυτό είναι προβληματικό, καθώς αυτό αλλάζει κάθε φορά που ο ιός μεταλλάσσεται, που σημαίνει ότι τα εμβόλια γρίπης είναι πράγματι αποτελεσματικά μόνο για ένα χρόνο. 

Το νέο εμβόλιο όμως φαίνεται ότι καλύπτει ακόμα και τα απρόβλεπτα στελέχη του ιού, διότι παράγει αντισώματα που προσκολλώνται σε εκείνα τα μέρη του ιού, τα οποία είναι κοινά σε όλα τα στελέχη. 

Ο καθηγητής Τζον Όξφορντ, Βρετανός ειδικός γρίπης και βασικός ερευνητής της μελέτης, είπε ότι η ομάδα του είναι "εξωφρενικά ενθουσιώδεις" για τις προοπτικές του εμβολίου. 

Τα πρώτα αποτελέσματα σε δοκιμές που έγιναν σε μικρά δείγματα ανθρώπων, έδειξαν επιτυχή αποτελέσματα. 

Εάν οι ευρύτερες δοκιμές του νέου φαρμάκου κριθούν είναι επιτυχείς τότε το εμβόλιο θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2018, σώζοντας χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο .