Τα χέρια σου, τα έπλυνες;

Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν πλένει τα χέρια του αφού πάει στην τουαλέτα , σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 10% των ανθρώπων δεν πλένει τα χέρια του, απλά κάνει ένα πιτσίλισμα με νερό στα δάχτυλά τους, ενώ το 40% καθαρίζουν τα χέρια τους για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα – δηλαδή το ήμισυ του χρόνου που απαιτείται για να σκοτωθούν τα μικρόβια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι οι χειρότεροι παραβάτες και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μην χρησιμοποιούν το σαπούνι.

Αυτό που φοβάται ο περισσότερος κόσμος, είναι οι δημόσιες τουαλέτες καθώς υπάρχουν πολλά μικρόβια στην επιφάνεια των πόμολων της πόρτας ή πάνω στην λαβή για το καζανάκι. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά το 10 % των εργαζομένων σε γραφεία που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να “σερφάρουν” στο διαδίκτυο, ενώ είναι στην τουαλέτα - ή το 5% που διαβάζουν ένα έγγραφο εκεί, αυξάνοντας την πιθανότητα εξάπλωσης των μικροβίων και βακτηρίων σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό.

H Δρ Λίζα Άκερλι, κορυφαία ειδικός στα θέματα υγιεινής, συνιστά ότι οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι ή ένα αντιβακτηριακό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα .  

"Με το μέσο άτομο να μεταφέρει πάνω από 10 εκατομμύρια βακτήρια στα χέρια του και μόνο, αυτό είναι μεγάλη είδηση στη μάχη για την πρόληψη βακτηρίων και της εξάπλωσης των ιών", ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Σύμφωνα με την Δρ. Άκερλι, η καλή υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της διάρροιας έως και 47% και να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.