Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν όσοι αγοράζουν φάρμακα μέσω ίντερνετ

Επικίνδυνα ακόμη και για τη ζωή των καταναλωτών

Με σημαντικούς κινδύνους είναι αντιμέτωποι όσοι αγοράζουν φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω ιστοσελίδων του εξωτερικού.

Όπως προειδοποιούν οι αρχές και οι ειδικοί, τα σκευάσματα αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι πλαστά, απαγορευμένα, ή να μην είναι αποτελεσματικά και αφετέρου γιατί η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήστη φαρμακευτικού σκευάσματος, που προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η παράνομη διάθεση σε φτηνές τιμές, μέσω διαδικτύου, της ριμοναμπάντης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε κατά της παχυσαρκίας, αλλά απαγορεύτηκε λόγω των κινδύνων που προκαλεί στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενων και των τάσεων αυτοκτονίας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα πιο "δημοφιλή" φάρμακα, που έχουν αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι αυτά που χορηγούνται κατά της σεξουαλικής ανικανότητας, κατά της αλωπεκίας,κατά του καπνίσματος, αλλά και χάπια αδυνατίσματος.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Δήμητρα Χατζηπαύλου - Λίτινα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: "Η αγορά φαρμάκων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα γιατί αφορά τη δημόσια υγεία. Η πώληση τους από του διαδίκτυο είναι απαράδεκτη, πρόχειρη και επικίνδυνη”.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας απαγορεύεται ρητά η πώληση φαρμάκων που χορηγούνται με συνταγή ή καλύπτονται από τα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου παραγγέλνουν από ιστοσελίδες του εξωτερικού φάρμακα χωρίς να έχουν ιατρική συνταγή και χωρίς να γνωρίζουν στις παρενέργειες. Ο ασθενής δεν είναι σε θέση ούτε μπορεί να κάνει μόνος του διάγνωση και συνταγογράφηση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, επισημαίνει η κ Λίτινα.

Οι κίνδυνοι από φάρμακα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου υπογραμμίζει, η κ. Λίτινα, εξηγώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (δεν διαθέτουν παρά ελάχιστη, ή και καθόλου δραστική ουσία) και την χειρότερη να είναι τοξικά. Δισεκατομμύρια ο τζίρος από την πώληση πλαστών φαρμάκων

Η διάθεση πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζει η κ Λίτινα και αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία

Στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν απαγορεύει την παρουσία ενός φυσικού φαρμακείου στο διαδίκτυο, απαγορεύεται όμως η πώληση φαρμάκων. Στη χώρα μας, όπως εξηγεί η Λίτινα, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία αποτελούν επέκταση του φυσικού φαρμακείου και έχουν ως αντικείμενο μόνο την πώληση και διαφήμιση παραφαρμακευτικών προϊόντων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 350 ηλεκτρονικά φαρμακεία που πωλούν με ανταγωνιστικές τιμές και εκπτώσεις 50% προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής, δερμοκαλλυντικά αντιηλικά, κλπ.