Η φίλη μου η Νίκη τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να κρύψει τα δάχτυλά της…

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: μια νόσος που έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθρίτιδα που συνήθως προσβάλλει τα χέρια και τα πόδια, παρόλο που μπορεί να επηρεαστεί και κάθε άρθρωση που καλύπτεται από αρθρικό υμένα. Μπορεί επίσης να προσβάλει τα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους. Αν η νόσος επιμείνει, ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου να προκληθεί μόνιμη ζημιά, όπως καταστροφή και παραμόρφωση των τενόντων, των συνδέσμων, των χόνδρων και των οστών.

Παρόλο που η ακριβής αιτία της ΡΑ είναι άγνωστη, είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επομένως θεωρείται αυτοάνοση νόσος. Σε άτομα με ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον υγιή ιστό του σώματος ως απειλή και του επιτίθεται, όπως περίπου θα έκανε σε έναν ιό ή ένα βακτήριο.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό ΡΑ, των καπνιστών και των γυναικών, που είναι δύο ή τρεις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ΡΑ.

Η ΡΑ προσβάλλει περίπου το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Η ΡΑ μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 40 και 70. 

 

Πώς θα αναγνωρίσω την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια προοδευτική νόσος με συμπτώματα και ενδείξεις καταστροφής των αρθρώσεων που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ζημιά στις αρθρώσεις, αδυναμία εργασίας και μείωση της λειτουργικότητας.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της ΡΑ περιλαμβάνουν:

  • δυσκαμψία, συνήθως το πρωί

  • πρήξιμο των αρθρώσεων που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε από αυτές, αλλά εμφανίζεται συχνότερα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών και συχνά συμμετρικά

  • κόπωση, πυρετός και απώλεια βάρους

  • μη αναστρέψιμη ζημιά στις αρθρώσεις που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λειτουργίας

  • αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

  • αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και λοίμωξης

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ακριβής διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση για τη συγκεκριμένη νόσο και τα συμπτώματα αναπτύσσονται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Η διάγνωση συνήθως βασίζεται σε διάφορα συμπτώματα, όπως τη μορφή των προσβληθεισών αρθρώσεων, τα αποτελέσματα ακτινογραφίας ή/και σπινθηρογραφήματος που υποδεικνύουν ζημιά στις αρθρώσεις καθώς και τα υψηλά επίπεδα στο αίμα ενός αντισώματος που ονομάζεται ρευματοειδής παράγοντας (RF).

 

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσω έγκαιρα την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η καταστροφή των αρθρώσεων μπορεί να επέλθει γρήγορα στα πρώιμα στάδια της ΡΑ και η ζημιά στις αρθρώσεις είναι εμφανής στο 70 % των ακτινογραφιών ασθενών που λαμβάνονται μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της νόσου. Επιπλέον, με την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ενδέχεται να εντοπιστούν αλλαγές στη δομή των αρθρώσεων μόλις δύο μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου. Επειδή η ζημιά στις αρθρώσεις μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα κατά την έναρξη της νόσου, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει επιθετική θεραπεία πολύ σύντομα μετά τη διάγνωση της ΡΑ, πριν επέλθει μεγάλο ποσοστό μη αναστρέψιμης ζημιάς στις αρθρώσεις.

Η έγκαιρη αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να διακόψει την εξέλιξη της νόσου, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής. Ταυτόχρονα, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες διατηρώντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας το οικονομικό φορτίο της παρατεταμένης θεραπείας. 

Πόσο μας κοστίζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Το οικονομικό φορτίο που δημιουργείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι σημαντικό, λόγω του υψηλού ποσοστού έμμεσων δαπανών που προκύπτουν από την αδυναμία εργασίας.

  • Εντός 2-3 χρόνων από την εμφάνιση της ΡΑ, περίπου το 20-30% των ασθενών με ΡΑ καταλήγουν σε αδυναμία εργασίας. Έχει αναφερθεί ότι η αδυναμία εργασίας κυμαίνεται από 13% στους 6 μήνες έως 67% στα 15 χρόνια από την εμφάνιση της ΡΑ

  • Έρευνες έχουν καταδείξει ότι το 66% των ασθενών με ΡΑ χάνουν, κατά μέσο όρο, 39 εργάσιμες ημέρες ανά έτος

  • Στην Ευρώπη, οι έμμεσες (αδυναμία εργασίας) και οι άμεσες (ιατρική περίθαλψη) δαπάνες της κοινωνίας για τη ΡΑ εκτιμώνται σε έως και 21.000 δολάρια ανά ασθενή ανά έτος

  • Στις ΗΠΑ και σε σύγκριση με τον πληθυσμό που δεν πάσχει από ΡΑ (προσαρμοσμένο για ηλικία και φύλο), οι ασθενείς που πάσχουν από ΡΑ έχουν τριπλάσιες άμεσες υγειονομικές δαπάνες, διπλάσια ποσοστά νοσηλείας και δεκαπλάσια ποσοστά αδυναμίας εργασίας

Η αδυναμία εργασίας και συνεισφοράς στην κοινωνία μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό φορτίο.