Πέντε βήματα για την επείγουσα προώθηση της ισότητας στον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Πέντε βήματα για την επείγουσα προώθηση της ισότητας στον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Oι εταιρείες βιοτεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας

Οι παρασκευαστές καινοτόμων εμβολίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων COVID-19. Αυτή η παγκόσμια προσπάθεια πετυχαίνει. Μετά από 200 και πλέον κλινικές δοκιμές και σχεδόν 300 συνεταιρισμούς και συνεργασίες παρασκευαστών ανά τον κόσμο, η παραγωγή αυξήθηκε σε μόλις λίγους μήνες, από το 0 σε 2.2 δις δόσεων εμβολίου COVID-19 μέχρι τα τέλη Μαΐου, με μία εντυπωσιακή εκτίμηση για 11 δις δόσεις μέχρι τα τέλη τού 2021 (στοιχεία Airfinity). Αυτός είναι ένας αριθμός επαρκής για τον πλήρη εμβολιασμό όλου τού ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη.

Όμως, τα εμβόλια COVID-19 δεν φθάνουν αυτήν τη στιγμή εξίσου ισότιμα όλους τους πληθυσμούς προτεραιότητας ανά τον κόσμο.

Παρασκευαστές εμβολίων, κυβερνήσεις και μη-κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν κατεπειγόντως, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανισότητα. Άμεση δράση πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση τής υπεύθυνης κατανομής των δόσεων και μεγιστοποίηση τής παραγωγής, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα ή η ασφάλεια.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι παρασκευαστές καινοτόμων εμβολίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας δεσμεύονται να:

ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ, με:

  • Άμεση συνεργασία με κυβερνήσεις που έχουν σημαντικά εγχώρια αποθέματα δόσεων εμβολίων COVID-19 ώστε να μοιραστούν ένα σημαντικό ποσοστό των δόσεων τους μέσω τού χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, μ’  έναν υπεύθυνο και έγκαιρο τρόπο, μέσω τού COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.
  • Επέκταση κάθε προσπάθειας ώστε να διατεθούν οι επιπρόσθετες διαθέσιμες δόσεις εμβολίων COVID-19 που δεν είναι ρεζερβέ στις χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, μέσω τού COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.
  • Ανάληψη κάθε πρακτικής προσπάθειας για μεγιστοποίηση της παραγωγής των εμβολίων COVID-19, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα ή η ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και επιπρόσθετων συνεργασιών με εταίρους που μπορούν να παράξουν σημαντικές ποσότητες. 
  • Συνεργασία με κυβερνήσεις και μεμονωμένους προμηθευτές πρώτων υλών και συστατικών, για να καθορισθεί πώς μπορεί να διευκολυνθεί, γρήγορα και με ασφάλεια, η απαραίτητη αύξηση στην παραγωγή των εμβολίων COVID-19.

ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ, με:

  • Εντοπισμό των εμπορικών φραγμών για κρίσιμες εισροές υλικών και υποστήριξη τής προσπάθειας τού Συνασπισμού για Καινοτομίες Αντιμετώπισης Επιδημιών (CEPI) να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα η οποία θα ήταν σε θέση να εντοπίζει και να καλύπτει τα κενά σε αυτές τις εισροές και να διευκολύνει το εθελοντικό συνταίριασμα για δυνατότητα γεμίσματος και τελικής παραγωγής (εμβολίων), μέσω της νεοϊδρυθείσας Ομάδας Κρούσης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας τού COVAX [COVAX Supply Chain and Manufacturing Task Force]
  • Έκκληση στις κυβερνήσεις, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), να εξαλείψουν και κανονιστικό φραγμό στις εξαγωγές και να διευκολύνουν την διασυνοριακή προμήθεια βασικών πρώτων υλών και ουσιωδών υλικών παρασκευής εμβολίων, μαζί με την κατά προτεραιότητα ελεύθερη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, απαραίτητου για την κατασκευή εμβολίων COVID-19.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, με:

  • Συνεργασία με κυβερνήσεις πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, ιδιαίτερα σε χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμες και ικανές να αναπτύξουν διαθέσιμες δόσεις μέσα στον κύκλο ζωής τους. 

ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, με:

  • Κατά προτεραιότητα ανάπτυξη νέων εμβολίων COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και εμβολίων αποτελεσματικών εναντίον των ανησυχητικών μεταλλάξεων.
  • Προτροπή των κυβερνήσεων να εγγυηθούν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παθογόνα (πχ δείγματα και αλληλουχίες) οποιασδήποτε μετάλλαξης COVID-19 προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών.