Έντονος κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή; Οι δέκα εντολές του γυναικολόγου σας

Έντονος κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή; Οι δέκα εντολές του γυναικολόγου σας

Μερικές απλές οδηγίες για την περιποίησή της

Όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους κνησμό στην ευαίσθητη περιοχή. Αυτό το άβολο αίσθημα φαγούρας μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο τη νύχτα διαταράσσοντας ακόμα και τον ύπνο.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως πριν σας εξετάσει γυναικολόγος για να διαπιστώσει την ακριβή αιτία που προκαλεί τον κνησμό;

  1. Γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και προσθέστε 4 με 5 κουταλιές μαγειρικής σόδας. Παραμείνετε για 10 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο με τρεις φορές την ημέρα. Πλένεστε μόνο με τα χέρια σας και σκουπίζετε καλά με απαλές πιεστικές κινήσεις ή στεγνώνετε με πιστολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Μπορείτε να εφαρμόσετε στην περιοχή κρεμοτζέλ με φυτικά καταπραϋντικά εκχυλίσματα με χαμομήλι, καλέντουλα, εχινάκεια, βρώμη αλλά και με πανθενάλη/αλλαντοϊνη/υαλουρονικό οξύ.
  3. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κάτι φυσικό, όπως μία κουταλιά του γλυκού ξίδι διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
  4. Αποφύγετε σαπούνια, αφρόλουτρα, ταλκ, σκόνες, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες, αρώματα, αποσμητικά, αρωματικές σκόνες πλυσίματος, μαλακτικά ρούχων και καλσόν.
  5. Εφαρμόστε μία λεπτή επίστρωση μαλακτική αλοιφής (π.χ βαζελίνη) τακτικά μετά το μπάνιο (δρα ως επιδερμικός φραγμός), ιδίως κατά την περίοδο ή μετά την ούρηση και την αφόδευση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε και κορτιζονούχες κρέμες με ήπια δράση (υδροκορτιζόνη 1%) μετά από ιατρική σύσταση, αφήνοντας ένα διάστημα τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά μεταξύ της μαλακτικής κρέμας και της κορτιζονούχου αλοιφής. Αν το αφρόλουτρο ερεθίζει την περιοχή, βάλτε την αλοιφή πριν το μπάνιο.
  6. Επιλέξτε χαλαρά εσώρουχα από 100% βαμβάκι, κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο και αποφύγετε τα στενά παντελόνια και τα κολάν.
  7. Αποφύγετε να ξύνεστε. Μπορείτε να αφήσετε πάνω στην περιοχή παγωμένη παγοκυψέλη τυλιγμένη σε πετσέτα ή κρύο γιαούρτι σε μία μεγάλη σερβιέτα.
  8. Να πλένεστε μόνο με χλιαρό νερό μετά την ούρηση ή την κένωση και να χρησιμοποιείτε μόνο λευκό χαρτί καθαρισμού χωρίς αρώματα. Εάν δυσκολεύεστε να καθαρίσετε την περιοχή μετά την κένωση λόγω έντονου κνησμού, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε λευκό χαρτί. Μην χρησιμοποιείται μωρομάντηλα και μην τρίβετε την περιοχή.
  9. Αποφύγετε την άσκηση που εφαρμόζει απευθείας πιέσεις στην περιοχή (π.χ ποδήλατο, ιππασία) η μεγάλη τριβή και μην κολυμπάτε σε πισίνα με πολύ ζεστό νερό.
  10. Καθυστερήστε τη σεξουαλική δραστηριότητα σας έως ότου βελτιωθούν τα συμπτώματα ή χρησιμοποιήστε λιπαντικό κατά την επαφή (extra παρθένο ελαιόλαδο, βαζελίνη κτλ).

Μερικές απλές οδηγίες για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής

Πλυντήριο: Χρησιμοποιείστε υποαλλεργικά απορρυπαντικά με βάση φυσικό πράσινο σαπούνι και όχι μαλακτικά ή χλωρίνη.

Εσώρουχα: Προτιμείστε λευκά βαμβακερά. Αποφύγετε τα εσώρουχα κατά τη βραδινή κατάκλιση.

Ρουχισμός: Αποφύγετε τα στενά παντελόνια και τα κολάν.

Πλύσιμο: Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό, αποφύγετε το τρίψιμο, στεγνώστε με ήπιες κινήσεις ή πιστολάκι στη χαμηλή σκάλα.

Πλύσεις: Προσθέστε τέσσερις με πέντε κουταλιές σόδα σε χλιαρό νερό στην μπανιέρα και πυθείτε μία με τρεις φορές την ημέρα.

Τουαλέτα: Επιλέξτε λευκό, άοσμο χαρτί τουαλέτας. Σκούπισμα με ήπιες, κάθετες κινήσεις. Όχι μωρομάντηλα.

Περίοδος: Χρησιμοποιείστε μόνο 100% βαμβακερές σερβιέτες ή ταμπόν.

Ενυδάτωση: Εφαρμόστε extra παρθένο ελαιόλαδο, φυτικό έλαιο, λάδι καρύδας ή βαζελίνη.

Ξύρισμα: Αποφύγετε το ξυρίσμα ή τη χρήση κεριού. Προτιμείστε την αποτρίχωση με με laser.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.gynaikologos-hatzidakis.gr