Καλωσήλθατε στο Τείχος: Ο Banksy άνοιξε ξενοδοχείο στη Βηθλεέμ

Στην γενέτειρα του Ιησού, την πολύπαθη και αιματοβαμμένη πόλη της Δυτικής Όχθης, τη Βηθλεέμ, ο γνωστός street artist (καλλιτέχνης του δρόμου) του γκράφιτι, ο Banksy διευρύνει τις δραστηριότητές του και ανοίγει το πρώτο του ξενοδοχείο!

Πρόκειται για το Walled Off hotel.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για ένα χώρο που θυμίζει στυλιστικά "κλαμπ κυρίων της Αγγλίας την εποχή της αποικιοκρατίας".

Τα γκράφιτι του ίδιου του Banksy, όπως ένας Ισραηλινός στρατιώτης κι ένας Παλαιστίνιος έφηβος που παίζουν μαξιλαροπόλεμο, κοσμούν κάποια από τα δωμάτια.

Ενώ άλλα διακοσμητικά του χώρου είναι το άγαλμα ενός χιμπατζή που κρατά μια ανοιγμένη βαλίτσα από την οποία πέφτουν ρούχα αλλά και ένα άγαλμα με αντιασφυξιογόνο μάσκα και ελαιογραφίες που απεικονίζουν σωσίβια προσφύγων που έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα.

Το ξενοδοχείο έχει και τη δική του art gallery καθώς και μια έκθεση αφιερωμένη στο Τείχος της Δυτικής Όχθης. Τα εκτιθέμενα έργα και αντικείμενα είναι δωρεές από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πολίτες.

Το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε υπό πλήρη μυστικότητα εδώ και 14 μήνες στη Δυτική Όχθη και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη περιοχή δεν έχουν ανακοινώσει αν γνώριζαν κάτι για την ανέγερση του.

Μάλιστα ο Banksy αποφάσισε να... διαφημίσει το ξενοδοχείο του με έναν ανατρεπτικό τρόπο: όπως λέει έχει τη χειρότερη θέα από οποιαδήποτε ξενοδοχείο στον κόσμο, καθώς κάθε δωμάτιο βλέπει κι ένα φυλάκιο ή μια μπάρα - σύμβολα της καταπίεσης των Παλαιστινίων, όπως αναφέρει.

Πάντως, όπως είπε, το ξενοδοχείο του επιφυλάσσει ένα "θερμό καλωσόρισμα σε ανθρώπους και από τις δυο σπαρασσόμενες πλευρές αλλά και από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο".

Να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς κάτω από ένα στρατιωτικό παρατηρητήριο, στο τείχος της Δυτικής Όχθης.

Το Τείχος αυτό (ένα από τα τείχη του αίσχους που έχουν ανεγερθεί στο σύγχρονο κόσμο) χτίστηκε το 2002, στο απόγειο της παλαιστινιακής εξέγερσης οπότε οι ισραηλινές πόλεις πλήττονταν συχνά από Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι Παλαιστίνιοι το χαρακτηρίζουν "τείχος του Απαρτχάιντ".