Απόδραση στη γαλάζια μαγεία του Αιγαίου…

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Δεν θα την βρω ποτέ την Ιθάκη… Αυτό σκέφτομαι κάθε φορά που ανακαλύπτω έναν τόπο, που ξυπνώ ένα πρωινό και αντικρίζω ανείπωτη ομορφιά και μακαρίζω την τύχη μου που το ταξίδι είναι τόσο μεγάλο και η Ιθάκη είναι ακόμα τόσο μακριά… Αυτό το συναίσθημα με κυριεύεσαι πριν από λίγες ημέρες που βρέθηκα στον όρμο του Ζόργκου στην Άνδρο…

Γοητεύομαι πάντα από την αρχοντιά αυτού του νησιού. Τις περίτεχνες ακρογιαλιές, στα βουνά, τους λόφους, τις πηγές, τις ρεματιές, τον πολιτισμό και την αύρα του.

Η πρόσκληση για ένα 3ημερο στο Aegea Blue Cycladic Resort ήταν για μένα μια ευκαιρία να επισκεφτώ ένα σημείο της αγαπημένης μου Άνδρου, που μου ήταν άγνωστο και πιστεύω για τους περισσότερους.

Χτισμένο στα βορειοανατολικά του νησιού, να αγναντεύει τον απίστευτης ομορφιάς όρμο του Ζόργκου, αν και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου, συνδέεται με τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, με ένα καλά στρωμένο χωματόδρομο που ίσως αποτρέπει τα μεγάλα πλήθη.

Ο ιδιοκτήτης του, διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο ιατρός Ακύλλας Αναγνωστίδης, μας συνόδεψε σε όλο το ταξίδι μας από τη Ραφήνα. Άνθρωπος πολύπλευρος, σπουδαίος επιστήμονας, πληθωρικός, λάτρης της φύσης και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αληθινός κοσμοπολίτης, μας έβαλε στο κλίμα του δημιουργήματος του.

Με μακρινή καταγωγή από την Άνδρο, έψαχνε για χρόνια έναν τόπο για να φτιάξει το δικό του καταφύγιο. Χρειάστηκαν σχεδόν 5 χρόνια για να βρει τη δική του Ιθάκη.

Η πλαγιά πάνω από τον Όρμο του Ζόργκου δεν τον μάγεψε μόνο με την εκστατική ομορφιά και τη θέα της. Οι άνεμοι, το χώμα, το νερό, το μοναδικό μικροκλίμα, αλλά και η ανεμπόδιστη θέα στα βουνά της μεγάλης του πατρίδας, της Σμύρνης, όταν το επιτρέπει ο καιρός, συνέβαλαν ώστε να πάρει την απόφαση να φτιάξει εκεί έναν επίγειο παράδεισο…

Με τις διηγήσεις του και φτιάχνοντας εικόνες στο νου μου κύλισε η σύντομη διαδρομή από τη Ραφήνα στην Άνδρο. Η νύχτα είχε πέσει για τα καλά και το ολόγιομο φεγγάρι έκανε το Αιγαίο να γυαλίζει σαν πανάκριβο κόσμημα…

Ο Δημήτρης Ντόκορος, αντιπρόεδρος της HotelBrain που ανέλαβε πρόσφατα το management του Aegea Blue, μας περίμενε όλο ενθουσιασμό στο εστιατόριο και προσφέροντας μου ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί μου είπε: «Δεν ξέρω αν νιώθεις ήδη κάτι για αυτό τον τόπο, όμως όταν ξυπνήσεις το πρωί – αφού θα έχεις απολαύσει έναν απίστευτο ύπνο – αυτό που θα αντικρίσεις θα σου κόψει την ανάσα…». Και έτσι ακριβώς έγινε!

Το Aegea Blue Cycladic Resort ήταν μια αληθινή αποκάλυψη το πρωί. Σαν μικρό χωριό, που κρυβόταν στην μεγάλη αγκαλιά ήρεμων λόφων, κοιτώντας στα μάτια το μπλε του Αιγαίου. Καπετανόσπιτα, με αυλές, βεράντες και μπαλκόνια στολισμένα με λουλούδια, ήταν οι χώροι φιλοξενίας.

Άλλα δίπατα, άλλα τρίπατα φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο, με πολλές παραδοσιακές τεχνικές και τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Η κάθε μια από τις 24 κατοικίες διαφέρει σε μέγεθος, αφού άλλες διαθέτουν δυο υπνοδωμάτια, ενώ η πιο μεγάλη έχει τρία επίπεδα και έξι υπνοδωμάτια, ιδανική για μεγάλες παρέες ή για οικογένειες.

Στο εσωτερικό τους κρύβουν μεγάλα σαλόνια με όμορφα άνετα έπιπλα, κουζίνες με πλήρη εξοπλισμό και πολλές ιδιαίτερες γωνιές για να απολαμβάνουν οι καλεσμένοι τους την εξαιρετική θέα.

Το συγκρότημα είναι χτισμένο σε διάφορα επίπεδα, που ενώνονται μεταξύ τους με χωραφάκια με φυτά, λουλούδια και ελαιόδεντρα.

Το ανοικτό εστιατόριο – μπαρ προσφέρει απίστευτη θέα, αλλά και μια κάρτα για φαγητό και σνακ με πολλά τοπικά προϊόντα, όπου πρωταγωνιστούν οι τοπικές συνταγές.

Η πισίνα του Aegea Blue είναι πολύ ιδιαίτερη σε θέση και ομορφιά. Βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του συγκροτήματος, σχεδόν ανάμεσα σε μια χαράδρα, με τα νερά της να πέφτουν στον γκρεμό!

Έχει θέα τους ήρεμους λόφους και οι φαρδιές ξαπλώστρες της είναι ιδανικές για όλες τις ώρες της ημέρας. Περισσότερα από 100 σκαλοπάτια οδηγούν στην ομώνυμη παραλία του Ζόργκου με τα καταγάλανα νερά και την λευκή άμμο.

Βεβαίως για όσους δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν υπάρχει και δρόμος που φτάνει ως την παραλία. Μετά από μια σύντομη βουτιά, εμείς επιβιβαστήκαμε στο μικρό φουσκωτό του ξενοδοχείου και φτάσαμε μέχρι την υπέροχη λιλιπούτια παραλία Μικρογυάλι.

Μοιάζει απάτητη, αφού για να την προσεγγίσεις με τα πόδια απαιτούνται σχεδόν 2 ώρες πεζοπορίας. Εκεί απλώσαμε τις πετσέτες μας στο ψιλό βότσαλο και ξεκινήσαμε τις παιδικές βουτιές «μπόμπες» από το μικρό βραχάκι. Την αποχωριστήκαμε δύσκολα αργά πια το απόγευμα, για να καταλήξουμε για μια τελευταία βουτιά στην πισίνα και ένα Gin & Tonic.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους και προστατεύεται αυστηρά. Είναι ιδανική για περπάτημα και εξερεύνηση, γι αυτό και το ξενοδοχείο προτείνει πέντε πεζοπορικές διαδρομές. Η πανσέληνος του Ιουλίου, ήταν ένα θέαμα και ένα συναίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Στη βεράντα της επιβλητικής Presidential κατοικίας, όπου απολαμβάνοντας εξαιρετικά κρασιά και υπέροχες μουσικές, το φεγγάρι μας έλουζε φως και μας άγγιζε στην ψυχή καθώς ευθυγραμμιζόταν στο κέντρο της αγκαλιάς του όρμου. Δεν υπήρχαν φώτα, καθώς η περιοχή είναι ολοσκότεινη, ούτε αστέρια αφού τα κάλυπτε η φεγγαρένια λάμψη και έκανε το πέλαγος καθρέπτη του ουρανού…

Μια μαγική βραδιά, παντοτινή ταξιδιωτική ανάμνηση. Θα ΄θελα να περάσω πολλά απογεύματα στη βεράντα της κατοικίας μου στο Aegea Blue, να περπατώ στους κήπους του και να μυρίζω τη φύση, να γεύομαι την Ανδριώτικη κουζίνα του και να βουτώ στα νερά του όρμου. Και έτσι υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι ο Ζόργκος θα αποτελεί μια μόνιμη στάση στο ταξίδι μου προς την «Ιθάκη»…

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις με ένα κλικ εδώ