Δωμάτια ξενοδοχείων χωρίς… πελάτες

Μπορεί το Peninsula Paris hotel να μην ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, όμως η ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό, από τη μητρική εταιρεία The Hongkong and Shanghai Hotels (HSH), σχεδίασε και έχτισε ένα πλήρως λειτουργικό πρότυπο δωματίου από το 2011.

Δοκιμή πριν από την “κυκλοφορία”

Η ομάδα των ειδικών της Peninsula δοκιμάζει τις νέες της ιδέες και τεχνολογίες επί έναν ολόκληρο χρόνο, προτού αποφασίσει να “κυκλοφορήσει” κάτι στον κόσμο.

Ο David Molko από το CNN ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που απέκτησε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και πήρε μια ιδέα για το πώς γίνονται οι δοκιμές. Φυσικά, έπρεπε να ορκιστεί αιώνια… σιωπή για όσα είδε στα δωμάτια, που δεν πρέπει να δει κανείς μέχρι να βγουν επίσημα στο φως, όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο.

Είναι το μέρος όπου επιτρέπονται τα λάθη, έτσι ώστε αυτά να μη συμβούν “στον πραγματικό κόσμο”. “Τι θα συμβεί αν κανείς ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και σηκωθεί; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει πουθενά; Στο μπάνιο λειτουργούν όλα σωστά;” λέει μερικά παραδείγματα ο διευθύνων σύμβουλος της HSH, Clement Kwok.

Η Peninsula χτίζει αντίστοιχα δωμάτια σε μια τοποθεσία στο Χονγκ Κονγκ από τη δεκαετία του 1990, κάθε φορά που αναλαμβάνει ένα καινούριο project ή μια ανακαίνιση.

Δωμάτια γεμάτα μυστικά

Το δωμάτιο-δοκιμή για το ξενοδοχείο του Τόκιο καταστράφηκε, ενώ με τις κατασκευαστικές εργασίες στο Παρίσι να πλησιάζουν στο τέλος, τα αντίστοιχα δωμάτια-πρότυπα, δεν έχουν δεχτεί πολλούς επισκέπτες τον τελευταίο καιρό. Όμως το 2011 και 2012 ήταν αρκετά “απασχολημένα” με πολλά διευθυντικά στελέχη και ειδικούς καλεσμένους να διαμένουν σε αυτά για μία ή δύο νύχτες.

Ο πρόεδρος Sir Michael Kadoorie, η οικογένεια του οποίου άνοιξε το πρώτο Peninsula στο Χονγκ Κονγκ πριν από 85 χρόνια, έχει μείνει και στα τρία δοκιμαστικά δωμάτια: του Παρισιού, της Σαγκάης και του Τόκιο. Ακόμη, αρκετά ζευγάρια έχουν περάσει μερικές νύχτες στα king size κρεβάτια τους.

Στο τέλος της διαμονής τους οι επισκέπτες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να τους πάρει… ώρες ολόκληρες.

Ένας κόσμος… από μακέτες

Η εταιρεία Peninsula δεν είναι η μόνη που κατασκευάζει τέτοιου είδους δοκιμαστικά δωμάτια. Η Starwood Hotels & Resorts, ιδιοκτήτρια των St. Regis, Westin, Sheraton και άλλων αλυσίδων διαθέτει επίσης ένα αντίστοιχο «εργαστήριο» στα κεντρικά της γραφεία στις ΗΠΑ, όπου δοκιμάζονται δωμάτια, αν και όχι για κάθε νέα της ιδιοκτησία.

Παρότι οι ιθύνοντες της Peninsula δεν αποκαλύπτουν πόσο κοστίζει για να κατασκευάσει, να δοκιμάσει και να διατηρεί τα δοκιμαστικά της δωμάτια, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει ότι “αξίζει τον κόπο”.