Loy Krathong: Η υποβλητική γιορτή με τα φαναράκια πένθος… δε γνωρίζει

Η βουδιστική εορτή Loy Krathong είναι μια από τις σπουδαιότερες στην Ταϊλάνδη

Η βουδιστική εορτή Loy Krathong είναι μια από τις σπουδαιότερες στην Ταϊλάνδη. Και παρά το εθνικό πένθος που έχει κηρυχθεί για το θάνατο του βασιλιά Μπουμιμπόλ (πέθανε στις 13 Οκτωβρίου), δεν θα μπορούσε να μην εορταστεί.

Σε μας η γιορτή είναι γνωστή από τις υποβλητικές εικόνες με τα αναμμένα φαναράκια που υψώνονται στο νυχτερινό ουρανό ή επιπλέουν στα νερά...

Η ονομασία της "Loy Krathong" θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "ένα καλάθι για να επιπλεύσει". Η γιορτή έλκει από την παράδοση της κατασκευής χαρούμενα διακοσμημένων καλαθιών, τα οποία στη συνέχεια οι άνθρωποι αφήνουν να επιπλέουν σε λίμνες και ποτάμια το βράδυ της πανσελήνου του 12ου μήνα του ταϊλανδέζικου σεληνιακού ημερολογίου, με την ακριβή ημερομηνία της να αλλάζει κάθε χρόνο. Στο δυτικό ημερολόγιο η γιορτή πέφτει τον Νοέμβριο.

Εκατομμύρια Ταϊλανδοί μετέχουν και φέτος στη μεγάλη γιορτή των φαναριών, παρά το πένθος.

Η γιορτή των φαναριών είναι και μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της Ταϊλάνδης με εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών να επισκέπτονται τη χώρα για να παρακολουθήσουν τη γιορτή.

Η Ταϊλανδική Αρχή Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η προσέλευση επισκεπτών δεν μειώθηκε παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω πένθους στους χώρους ψυχαγωγίας. Θεωρητικά οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί εδώ και έναν μήνα, αλλά τα νυκτερινά μπαρ στη Μπανγκόκ επαναλειτουργούν ήδη, διακριτικά, με τις σερβιτόρες να φορούν μαύρα.

Η μόνη απαγόρευση φέτος αφορά τη χρήση βεγγαλικών, δήλωσε σήμερα ο συνταγματάρχης Κρισάνα Πατανασαρέν, υπαρχηγός της εθνικής αστυνομίας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με φυλάκιση τριών ετών...