Κικίλιας: Στα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού και η χρονιά ακόμη δεν έκλεισε

Κικίλιας: Στα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού και η χρονιά ακόμη δεν έκλεισε

«Οι συμφωνίες που υπογράφουμε για το 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές»

Τα 12 δισ. ευρώ πλησιάζουν ήδη τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που διατυπώνονταν για 6 και 10 δισ. ευρώ νωρίτερα το 2021.«...Και ακόμη δεν έκλεισε η χρονιά», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποιώντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα «τρέξει» για πρώτη φορά φέτος, η καμπάνια που σχεδίασε το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την προώθηση του χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου των προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση από την ΕΕ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας στο 7,1% φέτος, οφείλεται κατά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, και στο πλαίσιο αυτό εξήρε την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του κλάδου και όλων των εμπλεκομένων, που όπως είπε ,εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Προσθέτοντας ότι η αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας εξακολούθησε με θετικό πρόσημο και το Φθινόπωρο, ο κ. Κικίλιας επισήμανε «ο Νοέμβριος είναι εδώ και συνεχίζει να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας μας», ενώ σημείωσε ότι “οι συμφωνίες που υπογράφουμε για το 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές».

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη καμπάνια για την προβολή του χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας ανάφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε καμπάνια για το city break στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πόλεις, αλλά κυρίως θα εστιάσουμε στην ελληνική ύπαιθρο και στις περιφέρειες της χώρας που παραπέμπουν σε απαράμιλλης ομορφιάς προορισμούς και πρέπει ο ταξιδιώτης που έρχεται από το εξωτερικό να τους γνωρίσει. Πρόκειται για μια καμπάνια υψηλής αισθητικής και μεγάλης διεισδυτικότητας που θα «τρέξει» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό».

Εφιστώντας ωστόσο την προσοχή όλων, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, «αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε επαγγελματικά, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και με ωριμότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και που σχετίζονται και με την covid-19 τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Ζητώντας από όλους συνεργασία και επαγγελματισμό, ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση για το υψηλό κόστος ενέργειας, τόνισε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα, φροντίζοντας νωρίς και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες. Ήδη προβλέπει, μετρά, συνυπολογίζει και διαπραγματεύεται και σε κάθε περίπτωση για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη είμαστε πάντα εδώ πέρα να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις».

Στις δηλώσεις της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, ενώ από την πλευρά της η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, αναφέρθηκε στα 320 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν τον κλάδο και σημείωσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν και άλλους πόρους, τόσο για την ψηφιακή, όσο και την πράσινη μετάβασή τους.

«Στόχος είναι η επιμήκυνση του τουρισμού για όλο το χρόνο στην Ελλάδα», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Αναφερόμενη, στην επερχόμενη ειδική καμπάνια, τόνισε ότι θα εστιάσει στις ορεινές περιοχές, ώστε να αποκαλυφθούν σε όλο τον κόσμο «οι λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί της ενδοχώρας και των νησιών, που είναι μικροί, αλλά πολύτιμοι».

Παρακαλούμε περιμένετε ...