Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων για τα σκάφη αναψυχής

Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων για τα σκάφη αναψυχής

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως το εν λόγω e-Μητρώο είχε ήδη νομοθετηθεί στις αρχές του 2014, δεν είχε υλοποιηθεί

Αναμένεται να γίνει πράξη το ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων για τα σκάφη αναψυχής, καθώς με τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο για τα «κεντρικά αποθετήρια» (το οποίο εισέρχεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής) εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου, στο οποίο καταγράφονται τα τουριστικά πλοία και τα σκάφη αναψυχής.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα ενημερώνεται με τη συνεργασία πολιτών, υπουργείου Ναυτιλίας και ΑΑΔΕ. Σε αυτό θα δηλώνονται τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως π.χ. της Νορβηγίας, ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων, καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

Επίσης, ορίζεται ότι τα λοιπά πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη τα οποία είναι υπόχρεα για την πληρωμή του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.), θα καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργεί στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως το εν λόγω e-Μητρώο είχε ήδη νομοθετηθεί στις αρχές του 2014, δεν είχε υλοποιηθεί.