Το CNN ψηφίζει Ελλάδα για ακόμη μία φορά

Το CNN ψηφίζει Ελλάδα για ακόμη μία φορά

Το φημισμένο βρετανικό μέσο αναδεικνύει 36 σημεία- αφορμές για ταξίδι στη χώρα μας

Το βρετανικό CNNTravel ψηφίζει Ελλάδα και το επιβεβαιώνει με το άρθρο του ταξιδιωτικού φωτορεπόρτερ JohnMalathronas. Συγκεντρώνοντας 36 σημεία σε όλη τη χώρα –από φημισμένες παραλίες και παραδοσιακούς οικισμούς, μέχρι δημοφιλή αξιοθέατα και τοπικά προϊόντα– ο συντάκτης δίνει στους αναγνώστες του αντίστοιχες αφορμές για ταξίδι στη χώρα μας.

Μάθετε ποια είναι αυτά και συμπεριλάβετέ τα κι εσείς (αν δεν τα έχετε ήδη επισκεφτεί) στους μελλοντικούς, προορισμούς της ταξιδιωτικής σας ατζέντας.

Πορτάρα, Νάξος

Η τεράστια μαρμάρινη πύλη, που δεσπόζει επιβλητική στο νησάκι Παλάτια στην αριστερή άκρη του λιμανιού της Νάξου, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά κι ένα μοναδικό μνημείο σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Η διάσημη και αινιγματική «πόρτα» που υψώνεται πάνω στο βράχο ήταν κάποτε η πύλη ενός μεγάλου ναού, αφιερωμένου πιθανότατα στο θεό Απόλλωνα. Αποτελείται από τέσσερα κομμάτια ντόπιου μαρμάρου, βάρους περίπου 20 τόνων. Πορτάρα τη λένε οι ντόπιοι από παλιά εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεών της (ύψος σχεδόν 6 μ. και πλάτος περισσότερο από 3,5 μ.).

Ο ιωνικού ρυθμού ναός άρχισε να χτίζεται γύρω στο 530 π.Χ. από τον τύραννο Λύγδαμη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η είσοδός του βρισκόταν στα δυτικά, γεγονός ασυνήθιστο για τέτοιου είδους ναό εκείνη την εποχή.

Αργότερα, τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία, ενώ οι Ενετοί χρησιμοποίησαν διάφορα τμήματά του για την κατασκευή του κάστρου της Νάξου. Από το 1919, το νησάκι συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός πλακόστρωτου μονοπατιού. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το ιδιαίτερο αυτό μνημείο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (δεν έχει είσοδο).

Kάρπαθος

Tο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη δημοφιλή Ρόδo, κατάφερε να κερδίσει τον συντάκτη του CNN.

Συνδυάζοντας ιδανικά την ιστορία με τη σημερινή πραγματικότητα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, αλλά και να απολαύσουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους σε πανέμορφες παραλίες. Τόσο στην πρωτεύουσα το νησιού, Πηγάδια, όσο και σε διάφορα χωριά της ενδοχώρας λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ενώ σε όλο το νησί υπάρχουν budget ξενοδοχεία.

Ένα από τα σημεία της Καρπάθου που γοητεύει τους ταξιδιώτες είναι το χωριό Όλυμπος, όπου η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κυκλοφορούν ακόμη με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού.

Της Γριάς το πήδημα, Άνδρος

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου, σε κοντινή απόσταση από τον Όρμο του Κορθίου, η παραλία Της Γριάς το πήδημα αποτελεί συνώνυμο του νησιού. Ο επικρατέστερος μύθος για την ονομασία της μας γυρνάει στην εποχή του Τουρκοκρατίας.

Οι πολιορκητές του νησιού δεν μπορούσαν να κυριεύσουν το μεσαιωνικό κάστρο του Κοχύλου και γι αυτό έστειλαν μια γριά με την κόρη της για να αναζητήσουν βοήθεια από τους κατοίκους του. Το βράδυ η γριά άνοιξε μια πόρτα και έτσι οι κατακτητές μπήκαν στο κάστρο. Μην μπορώντας να ηρεμήσει από το κακό που προκάλεσε, πήδηξε στη θάλασσα και στο σημείο όπου έπεσε, πέτρωσε και έγινε βράχος μοιρολογώντας για την προδοσία της.

Από τις πιο πολυφωτογραφημένες ακτές των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού, τόσο με τον χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα λίγα μέτρα από την αμμουδιά, όσο και με το ιδιαίτερο τοπίο ολόγυρά της. Γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα σαν πισίνας νερά σας καλούν για αμέτρητα μακροβούτια. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι΄αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια.

Σαρακήνικο, Μήλος

Στο νησί που μετρά περισσότερες από 70 εκπληκτικές ακρογιαλιές (όλες τους μία και μία), αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι το Σαρακήνικο.

Το ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο του –η φήμη του κάνει το γύρο του κόσμου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο νησί αμέτρητους τουρίστες που έρχονται να το ανακαλύψουν από κοντά– οφείλεται στους ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμούς των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 10' με το αυτοκίνητο από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου.

Χαρακτηριστικές, μάλιστα, είναι και οι σπηλιές που δημιουργούνται από την διείσδυση των βράχων στα νερά του Αιγαίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com