Ουζμπεκιστάν, ταξιδεύοντας σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου

Ουζμπεκιστάν, ταξιδεύοντας σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου

Πολύβουα παζάρια, πανάρχαιοι θρύλοι και καραβάνια του Δρόμου του Μεταξιού

Το Ουζμπεκιστάν είναι η σημαντικότερη αλλά άγνωστη χώρα της Κεντρικής Ασίας που γοητεύει τους ταξιδιώτες με τα μνημεία της.

Στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα της χώρας θα συναντήσει κανείς μοντέρνα κτίρια, περιποιημένες πλατείες και αρκετό πράσινο.

Με ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων, η «πόλη χτισμένη από πέτρα» όπως σημαίνει το όνομά της γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη το μεσαίωνα, καθώς αποτελούσε σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ιστορικό μεντρεσέ Kukeldash, ένα μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο του 16ου αιώνα στο κέντρο της παλιάς πόλης και το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του Ουζμπεκιστάν.

Η Μπουχάρα αποτελεί το κόσμημα της Κεντρικής Ασίας και το ιστορικό της κέντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μερικά από τα κορυφαία δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιλαμβάνουν το Μαυσωλείο των Σαμανιδών, το κάστρο Ark και το μεντρεσέ Miri Arab.

Η πόλη Χίβα είναι κτισμένη σε όαση στην καρδιά της ερήμου και ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα παζάρια της και τα διατηρημένα μνημεία της. Στην Σαμαρκάνδη, τη Ρώμη της Ανατολής όπως είναι γνωστή, δεσπόζει το εντυπωσιακό μαυσωλείο Γκουρ Εμίρ και το αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα.

Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει τις εμπειρίες του Μάρκο Πόλο βαθιά μέσα στις στέπες, διαμένοντας στις παραδοσιακές γιούρτες, τις μογγολικές σκηνές των νομάδων.