Ο εντυπωσιακός φάρος Γουρούνι στη Σκόπελο

Ο εντυπωσιακός φάρος Γουρούνι στη Σκόπελο

Το όνομα του δεν τον… κολακεύει αλλά όταν τον δείτε, θα αλλάξετε γνώμη

Από όνομα δεν πάει και πολύ καλά αλλά αν τον δείτε (και κυρίως το μέρος που τον περιβάλλει), θα αλλάξετε γνώμη: ο εντυπωσιακός φάρος Γουρούνι στην Σκόπελο!

Φεύγοντας από τη Γλώσσα με κατεύθυνση το κύριο λιμάνι της Σκοπέλου, πάνω σε μια κατάφυτη, καταπράσινη πλαγιά – τα αγαπημένα πράσινα τοπία των Σποράδων- συναντάμε τον φάρο Γουρούνι.

Ο φάρος είναι ένας λιθόκτιστος πύργος, ύψους 14 μέτρων που μαζί με το φωτιστικό κλωβό φτάνει σε ύψος τα 18 μέτρα. Ο πύργος του φάρου είναι ενσωματωμένος σε ένα φαρόσπιτο, επίσης πέτρινο.

Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1884 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1944. Εκατό χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του (1984) αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως ηλεκτρικός.

Στο εντυπωσιακό κτίσμα φτάνει κανείς από τη Γλώσσα της Σκοπέλου οδικώς, με ασφαλτωμένο δρόμο 8 χλμ. και στη συνέχεια 3 χλμ.  χωματόδρομο. Στο χωματόδρομο υπάρχουν πέτρες και αυλάκια μικρού μεγέθους και  σε ορισμένα σημεία είναι στενός επιτρέποντας τη διέλευση ενός μόνο Ι.Χ. Με το ΙΧ μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι το συρματόπλεγμα της περίφραξης του φάρου αλλά χρειάζεται προσοχή αν το όχημα είναι χαμηλό.

Ο φάρος έχει χαρακτηριστεί  ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.