17 συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρατε για το Αζερμπαϊτζάν

17 συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρατε για το Αζερμπαϊτζάν

«Η χώρα της φωτιάς»

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, αποτελώντας μια χώρα αντιφάσεων και αντιθέσεων, με ταχεία ανάπτυξη και τουρισμό.

Είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ αποτελεί ένα συναρπαστικό μίγμα αρχαίων ιστορικών αυτοκρατοριών και συνορεύει με το Ιράν, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία.

Δείτε 17 συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρατε για το Αζερμπαϊτζάν:

1. Αγαπάνε τις τηγανίτες

Το Kutabi -γεμιστές τηγανίτες- είναι εθνικό πιάτο του Αζερμπαϊτζάν. Οι τηγανίτες αυτές έχουν μέσα κολοκύθα, λαχανικά, κρέας ή απλά είναι αρωματισμένες με βότανα, και ψήνονται σε ταψάκι. Αφήστε τη Nutella στο σπίτι σας: στο Αζερμπαϊτζάν οι τηγανίτες είναι αυστηρά αλμυρές.

2. Τα σύνορά του είναι περίπλοκα

Στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν, μπορείτε να διασχίσετε τα σύνορα προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που έχει αυτοανακηρυχθεί αυτόνομη. Ωστόσο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Φημίζεται για τις επικές οροσειρές του, τα άλση με τις μουριές και τους αμπελώνες που ευδοκιμούν σε κοιλάδες.

3. Οι Αζέροι πίνουν το τσάι τους με μαρμελάδα

Σε καμία κοινωνική εκδήλωση δεν λείπει το τσάι, το οποίο σερβίρεται με μυριάδες γαρνιτούρες. Συχνά γλυκαίνεται με μαρμελάδα - και είναι αρωματισμένο με θυμάρι, λεμόνι, μέντα ή ροδόνερο.

4. Χωρίς ζάχαρη γάμος δεν γίνεται

Όταν οι οικογένειες θέλουν να παντρέψουν τα παιδιά τους, ο δίσκος με το τσάι είναι μια καλή ένδειξη για το αν προχωρούν καλά οι διαπραγματεύσεις των γονιών. Αν σερβίρεται χωρίς ζάχαρη, χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική, αν είναι γλυκό, ο γάμος είναι θα τελεστεί άμεσα.

5. Τα άλογα του είναι ήρωες

Το άλογο Καραμπάχ -γνωστό για την ταχύτητά του, την ευφυΐα και την αντοχή του- είναι το εθνικό ζώο του Αζερμπαϊτζάν. Είναι ενδημικά στη χώρα και μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο.

6. Είναι πραγματικά αρκετά μικρό

Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη γειτονική Αρμενία και τη Γεωργία, αλλά επισκιάζεται από την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία, με τις οποίες επίσης συνορεύει.

7. Έχουν πολλές παροιμίες

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: «To φτηνό κρέας δεν κάνει ποτέ μια σούπα καλή», «Η ευγένεια δεν πωλείται στο παζάρι»

8. Έχει μια πόλη χτισμένη πάνω σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

Ο οικισμός Neft Dasları ξεκίνησε ως εξέδρα άντλησης πετρελαίου το 1949 και σήμερα είναι μια ολόκληρη πόλη.

9. Το νόμισμά της έχει ως πρότυπο το ευρώ

(طقم أذربيجان) ⛔ للعرض فقط ⛔ الدولة : (أذربيجان ??) العملة : مانات الإصدار : الثالث للمانات (2005) تعريف : صمم هذا الطقم النمساوي (روبرت كالينا) وهو من صمم أيضا" الإصدار الحالي من اليورو والجنيهات السورية (الليرة)، لذلك تجد بأن هذا الطقم شبيه ببعض زخارف اليورو. الفئات : جميعها تحمل خريطة أذربيجان من المقدمة بإختلاف الألوان. 1 مانات : من الخلف صورة لأداة موسيقية تعلو صورة سجاد. 5 مانات : من الخلف صورة تماثيل لشخصيات أدبية وصورة كتب. 10 مانات : من الخلف صورة لقصور ملوك شيروان بالقرون السابقه (باكو) كانت تسمى (شيروين)، وصورة برج الميدان بالمدينة القديمة لباكو. 20 مانات : من الخلف صورة لدرع وسيف وخوذه، رموز تمثل منطقه (كارباخ) وهو إقليم به نزاع بين أذربيجان وأرمينيا. 50 مانات : من الخلف رموز تمثل رؤية المستقبل لأذربيجان ورؤية العلم (طلبه مدارس)، وتاريخ أذربيجان (مباني تاريخية). 100 مانات : من الخلف صورة لرؤية الهندسة المعمارية لأذربيجان. #azerbaijan #baku #history #banknote #currency #coins #rare #manat #vintage #money #تراث #تحف #انتيك #نوادر #تاريخ #عملات #عملات_ورقية #مانات #باكو #اذربيجان #السعوديه #قطر #البحرين #الامارات #عمان #الكويت

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ o0banknotes0o στις

Το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν - γνωστό ως Μανάτ - μοιάζει πολύ με τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με παρόμοια μεγέθη, χρώματα και γραμματοσειρές.

10. Σας μυρίζει αβγουλίλα; Κατηγορήστε τα ηφαίστεια

Το Αζερμπαϊτζάν έχει περισσότερα ηφαίστεια λάσπης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη - πάνω από 400. Όταν τα ηφαίστεια της εκρήγνυνται, οι φλόγες εκτοξεύονται μέχρι ένα χιλιόμετρο στον αέρα, και όταν αδρανούν οι φυσαλίδες διαφεύγουν βλαβερά αέρια.

11. Αγαπούν το καλό χαλί

Το Μουσείο Χαλιών του Αζερμπαϊτζάν άνοιξε το 2014 και βρίσκεται στην ακτή του Μπακού, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που έχει σχήμα τεραστίου χαλιού.

12. Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα

Το Μπακού που στα περσικά σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη» αποτελεί την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χώρας. Συνδυάζει ένα δυναμικό αστικό κέντρο γύρω από τη γραφική παλιά πόλη.

Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι οι πύργοι της φωτιάς, τρεις ουρανοξύστες σε σχήμα φλόγας ύψους 190 μέτρων. Είναι ορατοί από κάθε σημείο του Μπακού και κάθε βράδυ φωτίζονται και σχηματίζουν διάφορα εντυπωσιακά μοτίβα.

Ο ταξιδιώτης συναντά παλιά, πέτρινα αρχοντικά μέσα στα στενά σοκάκια, ενώ οι βιβλιόφιλοι μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο της λογοτεχνίας Nizami Literature Museum. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το παλάτι Shirvan Shahs, ένα συγκρότημα ανακτόρων που αποτελούσε έδρα της δυναστείας του βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Μεσαίωνα.

13. Το ψωμί είναι ιερό

Το μπαγιάτικο ψωμί στο Αζερμπαϊτζάν δεν το πετάνε έτσι στα σκουπίδια. Το κλείνουν μόνο του σε σακούλα και το πετάνε ξεχωριστά από το υπόλοιπα σκουπίδια, για να δηλώσουν το σεβασμό τους. Αν πέσει το ψωμί στο πάτωμα, είναι έθιμο να το φιλούν, σαν να ζητάνε συγγνώμη.

14. Λούσιμο με θαλασσινό νερό για τα μωρά

Πιστεύεται ότι τα νεογνά πρέπει να πλένονται με θαλασσινό νερό για να γίνουν ισχυρά, δυνατά και τολμηρά. Τα νύχια και τα μαλλιά των παιδιών κόβονται μόνο μετά από τα πρώτα τους γενέθλια.

15. Το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού

Η παλιά πόλη Icheri Sheher προστατεύεται από την UNESCO και φιλοξενεί τον πέτρινο πύργο Maiden Tower ύψους 29 μέτρων, που αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού.

16. Η αιώνια φωτιά

Στο ζωροαστρικό ναό Ateshgah στη χερσόνησο Apsheron καίει η αιώνια φωτιά.

17. Η ροζ λίμνη

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται η λίμνη Masazir όπου οι μεγάλοι όγκοι θειικού χλωριδίου αλλά και η μεγάλη αλατότητα των νερών δίνουν στη λίμνη ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα.