Νέδα: Βουτιά στους καταρράκτες της Νύμφης

Νέδα: Βουτιά στους καταρράκτες της Νύμφης

Γαλαζοπράσινα νερά μέσα στο ανέγγιχτο δάσος, βγαλμένα από παραμύθι με νεράιδες

Στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, κοντά στην Αρχαία Φιγαλεία, βρίσκεται το φαράγγι της Νέδας. Μαζί με τον ποταμό Έρκυνα, η Νέδα είναι ένα από τα δυο μοναδικά ποτάμια της Ελλάδας που έχουν θηλυκό όνομα.

Τα νερά της Νέδας πηγάζουν από το όρος Λύκαιο, της ορεινής Μεσσηνίας.

Το φαράγγι του ποταμού, μήκους 32 χιλιομέτρων είναι ένα ανέγγιχτης ομορφιάς φυσικό τοπίο με δέντρα και νερά γαλαζοπράσινα, ιδανικό σκηνικό για παραμύθι με νεράιδες.

Και όχι τυχαία... Η Νέδα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, την κόρη του Ωκεανού. Είναι μια από τις τρεις Νύμφες που ανέθρεψαν τον πατέρα των Θεών, το Δία. Η μυθολογία θέλει τη Ρέα (τη μάνα του Δία, που τον εγκατέλειψε για να τον γλυτώσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του) να ράβδισε την άνυδρη γη. Και η γη άνοιξε και άρχισε να αναβλύζει ο ποταμός.

Μέσα στο φαράγγι βρίσκονται και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 20 μέτρων και ο μικρότερος 7 μέτρων. Πέφτοντας, σχηματίζουν βάθες με γαλαζοπράσινα νερά, που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να τους αντισταθεί και να μην βουτήξει.

Από πάνω, τα πλατάνια υποκλίνονται, προσφέροντας τη σκιά τους στην ομορφιά του τοπίου και την... τέρψη των επισκεπτών.

Πώς μπορείτε να πάτε στην Νέδα και τι να προσέξετε

Μπορείτε να φτάσετε οδικώς στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Ανδρίτσαινας. Από εκεί ο δρόμος θα σας οδηγήσει στη Νέδα. Επίσης, ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, μέσω επαρχιακού δρόμου, σε απόσταση 18 χλμ βρίσκεται το ορεινό χωριό Πλατάνιας. Μέσω χωματόδρομου φτάνετε στο φαράγγι.

Το φαράγγι έχει μήκος 32 χλμ και μπορείτε να το διασχίσετε με τα πόδια. Ωστόσο σε κάποια σημεία πιθανόν να χρειαστεί να κολυμπήσετε. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι 7 – 8 ώρες. Ενώ η καλύτερη περίοδος για να πάτε είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα η κολύμβηση να είναι πιο εύκολη.

Υπάρχουν επίσης οργανωμένες πεζοπορίες που ξεκινούν από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι και ακολουθούν μονοπάτι με σήμανση.

1
σχόλιο
  1. avatar ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΝΕΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...