Καλωσορίσατε στην Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων

Καλωσορίσατε στην Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων

Είναι γνωστό για την σπογγαλιεία εδώ και 500 χρόνια περίπου

Όταν μιλάς για την Κάλυμνο, ο νους σου πάει κατευθείαν στα σφουγγάρια. Άλλωστε το νησί είναι γνωστό για την σπογγαλιεία εδώ και 500 χρόνια περίπου, για την οποία υπάρχουν τρία μουσεία.

Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων όμως δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα με τους γραφικούς οικισμούς της και τις όμορφες παραλίες της, προσφέρει πολλές εμπειρίες εξερεύνησης και αναρρίχησης που πολλοί δεν γνωρίζουν ενώ στον Βαθύ ο επισκέπτης αντικρίζει ένα εντυπωσιακό φιόρδ.

Η Κάλυμνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται νότια της Λέρου και βορειοδυτικά της Κω.

Για τους λάτρεις της αδρεναλίνης

Στο νησί δεν καταφτάνουν μόνο ταξιδιώτες που εκτιμούν τις θάλασσές της και τους νησιώτικους οικισμούς της αλλά και πολλοί λάτρεις της αδρεναλίνης που αγαπούν την αναρρίχηση, την κατάδυση, την πεζοπορία και τη σπηλαιολογία.

Στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων βρίσκεται η πρωτεύουσα Πόθια με τα στενά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά αλλά και τα σπίτια των σφουγγαράδων. Κτίρια όπως το Δημαρχείο αποπνέουν αέρα ιταλικής αρχιτεκτονικής ενώ στον εντυπωσιακό ναό του Σωτήρος Χριστού το μαρμάρινο τέμπλο είναι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Πολλοί οικισμοί γύρω από τη Χώρα αξίζουν την επίσκεψή σας αλλά αναμφίβολα επιβάλλεται μια στάση στον Βαθύ, την καταπράσινη κοιλάδα που καταλήγει σε βαθύ κόλπο. Το λιμανάκι της Ρήνας θυμίζει φιόρδ.

Η μορφολογία της Καλύμνου περιλαμβάνει απόκρημνα βράχια-μαγνήτη για τους λάτρεις της αναρρίχησης ενώ οι χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές στο νησί ξεπερνούν τις χίλιες. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο βυθός της, με σπηλιές, υφάλους και ναυάγια που περιμένουν του δύτες να τα εξερευνήσουν.

Οι πιο παραδοσιακοί θα απολαύσουν τις πολλές και διαφορετικές παραλίες της Καλύμνου, από την αμμώδη ακτή του Μασουρίου μέχρι τα βότσαλα στα Βλυχάδια και από το κοσμοπολίτικο Καντούνι μέχρι ένα σωρό άλλες παραλίες στις οποίες ο επισκέπτης φτάνει μόνο με καΐκι.

Από που πήρε το όνομά της

Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά της από τον Τιτάνα Κάλυδνο, ο οποίος ήταν γιος της Γαίας και του Ουρανού.

Οι πρώτοι κάτοικοι πιθανόν να ήρθαν στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και ήταν πιθανότατα Κάρες. Η Κάλυμνος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο. Οι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η μετέπειτα ιστορία της είναι κοινή για όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου: Κατά τον 5ο αιώνα η Κάλυμνος ανήκε στην Αθηναϊκή συμμαχία εναντίον των Περσών, στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Μακεδόνες, και στον 2ο αιώνα π.Χ. ήρθαν οι Ρωμαίοι . Το 535 μ.Χ. συνέβη ένας σεισμός που χώρισε την Κάλυμνο από την Τέλενδο.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων το νησί υπέστη πολλές πειρατικές επιθέσεις. Στον 13ο αιώνα το κατέλαβαν οι Ενετοί και το 1306 και ανήκε στους Ιππότες της Ρόδου, που φορολογούσαν το νησί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κάλυμνο τον 16ο αιώνα (όταν ξεκίνησε η σπογγαλιεία) μέχρι το 1912. Το νησί στη συνέχεια έπεσε σε Ιταλική κυριαρχία, η Κάλυμνος το 1943 καταλήφθηκε από τους Γερμανούς για δύο χρόνια μέχρι που τελικά ενώθηκε με την Ελλάδα όπως και η υπόλοιπη Δωδεκάνησος το 1948.