Διακοπές στο μικρό αδερφάκι της Αίγινας, το πευκόφυτο Αγκίστρι

Διακοπές στο μικρό αδερφάκι της Αίγινας, το πευκόφυτο Αγκίστρι

Το νησί βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα

Ένα μικρός παράδεισος βρίσκεται μόλις μια ώρα από τον Πειραιά και μερικά λεπτά από την Αίγινα και αναδεικνύεται σε πολύ καλή επιλογή για σύντομες εκδρομές.

Το Αγκίστρι, είναι το μικρότερο νησί του Σαρωνικού πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα του να «αγγίζουν» τα καταγάλανα νερά του. Μάλιστα, προσφέρει ευκαιρίες ξεκούρασης και χαλάρωσης παρέχοντας ταυτόχρονα τη ζωντάνια της έντονης ζωής και των τουριστικών υποδομών.

Από το παρελθόν...

Ένα από τα πιο δυναμικά βασίλεια του Σαρωνικού, όπου επικεφαλής ήταν η τότε ισχυρή Αίγινα και με την συμμετοχή που είχε το Αγκίστρι και τα γύρω νησιά, διαφέντευε όλο τον Σαρωνικό με εντολές του βασιλιά Αιακού.

Ο Όμηρος αναφέρει το Αγκίστρι με το όνομα Κεκρυφάλεια, μια λέξη που αντιστοιχεί στο «στολισμένη κεφαλή» ενώ με κολακευτικό τρόπο στην Κεκρυφάλεια αναφέρεται και ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.

Το νησί φαίνεται να κατοικείται, σύμφωνα με ευρήματα, πριν από 2.500 χρόνια με περιοχές όπως η Μεγαρίτισσα, ο Απόνησος και το Κοντάρι να διατηρούν το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον.

Γνωρίζοντας το νησί

Γνωρίστε το Αγκίστρι με ποδήλατο ή και με τα πόδια και επισκεφθείτε τους τέσσερις οικισμούς του, το Μεγαλοχώρι ή Μύλο, την τουριστική Σκάλα, την παραδοσιακή Λιμεναριά και το μικρό Μετόχι. Στα δύο πρώτα δένουν τα φέρι και τα ιπτάμενα δελφίνια.

Απολαύστε τα καταπράσινα δάση και τις παραλίες με τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά κι αφεθείτε στην εναλλαγή του μπλε και του πράσινου.

Το νησί δεν έχει μεγάλα υψόμετρα κι έτσι είναι ιδανικό και για τους λάτρεις της πεζοπορίας, σε μονοπάτια μέσα στο δάσος.

Η ομορφιά του τοπίου, οι πολλές και καθαρές παραλίες, τα γαλανά νερά αποτελούν μαγνήτη για τους επισκέπτες που μπορεί να γνωρίσουν το Αγκίστρι από μια σύντομη απόδραση αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν.