Ταξίδια του Μήνα του Μέλιτος: Η ιστορία μιας YOLO εμπειρίας

Ταξίδια του Μήνα του Μέλιτος: Η ιστορία μιας YOLO εμπειρίας

Οι απολαυστικές προσδοκίες των μελλόνυμφων και το σκοτεινό παρελθόν

Μήνας του μέλιτος! Όπως λέει και η ίδια η λέξη «μέλι» πρόκειται για μια γλυκειά προσδοκία όλων των μελλόνυμφων, ένα ταξίδι με το έτερον τους ήμισυ σε έναν μακρινό ή εξωτικό προορισμό.
Όμως, δεν ήταν πάντοτε έτσι! Ο μήνας του μέλιτος ως θεσμός μια μάλλον σκοτεινή ιστορία.

Το έθιμο του μήνα του μέλιτος απαντάται σε κάποιες ευρωπαϊκές κουλτούρες ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ. Το «honeymoon» (όπως είναι γνωστό στις λατινογενείς γλώσσες) αποκαλύπτει τη σύνδεση του «θεσμού» με τον τρόπο που μετρούσαν το χρόνο οι αρχαίοι Σκανδιναβοί, οι Γερμανοί, οι Ουαλοί, με τους κύκλους του φεγγαριού.

Μεθυσμένοι για ένα σεληνιακό κύκλο

Στους λαούς αυτούς των πρώτων μ.Χ. Αιώνων, οι νεόνυμφοι έπιναν ένα μείγμα νερωμένου κρασιού, για περίπου έναν σεληνιακό κύκλο, μετά την ημέρα του γάμου τους. Αυτός ο κεκραμμένος οίνος πιστευόταν ότι είναι ισχυρό αφροδισιακό. Έτσι, τα ζευγάρια ενθαρρύνονταν να μεθύσουν (κυριολεκτικά) με αυτό το κρασί για περίπου ένα μήνα, ώστε να μπουν στο κατάλληλο κλίμα και να αποκτήσουν «σεξουαλική οικειότητα».

Απαγωγή

Κάποιοι ιστορικοί και γλωσσολόγοι συνδέουν τον μήνα του μέλιτος με το πολύ παλαιό... έθιμο, όπου ο γαμπρός απήγαγε τη νύφη και την κρατούσε κλεισμένη σε κάποιο μυστικό χώρο μέχρι η οικογένειά της να σταματήσει να την ψάχνει ή μέχρι εκείνη να μείνει έγκυος οπότε να αναγκαστούν να δεχτούν το γεγονός ότι ο γάμος αυτός δεν ακυρώνεται. Σε κάποιες περιοχές (Κίνα, Νότια Αμερική, Ανατολική και Νότια Ασία και κάποιοι Ρομά της Ευρώπης), οι πιο φτωχοί άνδρες απήγαγαν τις μέλλουσες συζύγους τους για να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν προίκα στην οικογένεια της νύφης, όπως όριζαν τα τότε έθιμα. Φυσικά η απαγωγή δεν είχε πάντα ρομαντικό χαρακτήρα, ούτε τη συναίνεση της νύφης.

Ταξίδι στα πεθερικά!

Σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι όσοι παντρευόμαστε, το κάνουμε από έρωτα. Όμως, ο κανόνας τα παλαιότερα χρόνια δεν ήταν αυτός. Η συντριπτική πλειονότητα των γάμων, για χιλιετίες, γινόταν για λόγους προίκας, κληρονομιάς και εξασφάλισης της συνέχειας της κοινωνικής τάξης των οικογενειών. Καθώς τότε τα ταξίδια δεν ήταν κάτι εύκολο, στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, ο γαμπρός έκανε ένα «τουρ» τη νύφη στη δική του οικογένεια και σε όσους συγγενείς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην τελετή του γάμου. Μήνας του μέλιτος με τα πεθερικά, δεν ήταν ακριβώς η προσδοκία μιας νεόνυμφης...

Ο μήνας του μέλιτος σήμερα: Η ευκαιρία για έστω once in a lifetime πολυτέλεια

Σήμερα βεβαίως ο μήνας του μέλιτος δεν είναι αναγκαίος για να περάσει το ζεύγος μαζί τις πρώτες του νύχτες, ούτε για να συνηθίσουν τα πεθερικά (ένθεν και ένθεν) την ιδέα ότι τα βλαστάρια τους έχουν πια τη δική τους οικογένεια. Ο μήνας του μέλιτος είναι σήμερα η ευκαιρία για να ζήσουν οι νεόνυμφοι μια περίοδο πολυτέλειας, ξεκούρασης και διακοπών, έστω και για μια φορά στη ζωή τους.
Στις δυτικές χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία) υπολογίζεται ότι σχεδόν το 90% των νεόνυμφων πάει (έστω και για λίγες μέρες) ένα ταξίδι του μέλιτος ενώ 1 στα 2 ζευγάρια φεύγει αμέσως μετά τη γαμήλια τελετή.
Ενώ πλέον, ο μήνας του μέλιτος δεν σημαίνει απαραίτητα εξωτικό ταξίδι, πισίνες και κοκτέιλ.

Μερικές από τις νέες τάσεις του... μέλιτος είναι:

Δυο μήνες του μέλιτος

Εποχές κρίσης γαρ, το υψηλό κόστος της γαμήλιας τελετής αλλά και το κόστος ενός ταξιδιού αναγκάζουν πολλά νέα ζευγάρια να «σπάνε» το μήνα του μέλιτος σε δυο ή και περισσότερες ολιγοήμερες αποδράσεις.

Οι YOLO (you only live once) μήνες του μέλιτος

Μπορεί (πια) να μην παντρεύεσαι μόνον μια φορά αλλά σίγουρα ζεις μόνον μια φορά. Και μια νέα τάση στα ταξίδια του μέλιτος, όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες, είναι τα ζευγάρια που ξετινάζουν τη μπάνκα των οικονομιών τους για να πάνε το ταξίδι των ονείρων τους, έστω και για μια φορά στη ζωή τους. Προορισμοί όπως οι Μαλδίβες, τα νησιά Μπόρα Μπόρα αλλά και η ενοικίαση ιδιωτικών νησιών είναι πλέον συχνό αίτημα για ταξίδια του μέλιτος.

Μήνας του μέλιτος στο δρόμο

Πώς θα σας φαινόταν να κάνατε ένα road trip ως ταξίδι του μέλιτος; Η τάση είναι πολύ της μόδας την τελευταία 10ετία, με μεγάλους αυτοκινητόδρομους του κόσμου όπως το Route 66, η ενδοχώρα της Αυστραλίας και οι ευρωπαϊκές αουτοστράτες να γεμίζουν με αυτοκίνητα «just married».

Διασκέδαση και προσφορά

Η τάση των τελευταίων ετών είναι επίσης ζευγάρια που διαλέγουν να πάνε μήνα του μέλιτος προσφέροντας και εθελοντική εργασία παράλληλα, βοηθώντας κάποια ΜΚΟ ή κάτι σχετικό. Υπάρχει μάλιστα και ο νέος όρος «Voluntourism». Οι πιο διάσημοι προορισμοί για αυτό το είδος τουρισμού, παγκοσμίως, είναι το Νεπάλ, η Ταϋλάνδη και το Βόρνεο.

Ένας μήνας ευεξία

Η έννοια του Wellness είναι το νέο «trend» των διακοπών. Και φυσικά αυτό επεκτείνεται και στα ταξίδια του μέλιτος. Πολλά μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με υπηρεσίες σπα προσφέρουν πακέτα προσφοράς σε νεόνυμφους ενώ τα ζευγάρια επιλέγουν εκτός από το σπα και εξορμήσεις στη φύση για να έρθουν πιο κοντά (με τη Φύση αλλά και μεταξύ τους).