Παναγία Πελεκητή, ένα μοναστήρι κυριολεκτικά «πελεκημένο» πάνω στο βράχο

Παναγία Πελεκητή, ένα μοναστήρι κυριολεκτικά «πελεκημένο» πάνω στο βράχο

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής που βρίσκεται στη λίμνη Πλαστήρα σε υψόμετρο 1400 μέτρων, είναι ένα μοναστήρι του 15ου αιώνα, το οποίο είναι κοντά στο χωριό Καρίτσα, στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα «Πελεκητή», το πήρε από τον τρόπο που χτίστηκε στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, καθώς χρειάστηκε να πελεκηθεί κατόπιν υπόδειξης της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στους μάστορες λέγοντας «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Έτσι σμιλεύτηκαν τα κελιά μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα, όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το μοναστήρι. Οι κρύπτες και οι καταπακτές που υπάρχουν στη μονή «μαρτυρούν» πως υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και τον Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χάρη στην περίτεχνη κατασκευή του και την πλούσια ιστορία του. Ωστόσο εκτιμάται πως από τα εκκλησιαστικά κειμήλιά του και τον πλούτο της σπάνιας βιβλιοθήκης του διασώζονται ελάχιστα.

Στο χώρο της Μονής βρίσκεται και ένα πηγάδι. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι τεχνίτες ξεκίνησαν να πελεκάνε, αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα λόγω της έλλειψης νερού. Τότε, εμφανίσθηκε ξανά σε όραμα η Παναγία η οποία τους είπε: «Σηκώστε, εδώ αυτή την πλάκα και θα βρείτε νερό». Όπως κι έγινε. Στο σημείο που βρέθηκε το νερό, υπάρχει σήμερα το πηγάδι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...