Πέντε λόγοι για να ζήσετε στο Μπορντό της Γαλλίας

Πέντε λόγοι για να ζήσετε στο Μπορντό της Γαλλίας

Το ιστορικό περιβάλλον συνδυάζεται με μια πρωτοποριακή οικονομία για να κάνει την πόλη έναν διεθνή προορισμό

Η ιστορική πόλη και λιμάνι της νοτιοδυτικής Γαλλίας φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και για το παγκοσμίου φήμης terroir, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα κέντρα της χώρας.

Σχετικά με το εμπορικό σήμα

Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια διοργανώνει το συνέδριο VivaTech με σκοπό να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα κέντρο καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο να αποκτήσει διεθνές εμπορικό σήμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Emmanuel Macron τη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ για Startups μέσω ειδικού επενδυτικού ταμείου, ενώ θέσπισε βίζα τεχνολογίας στα πλαίσια μιας ταχείας διαδικασίας εξασφάλισης άδειας παραμονής στη Γαλλία γνωστής και ως «διαβατήριο ταλέντου».

Μεταξύ των εταιρειών που έχει προσελκύσει είναι ο προγραμματιστής των βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft, η πλατφόρμα φιλοξενίας ιστοσελίδων OVH και η υπηρεσία Deezer.

Φιλικό στις Επιχειρήσεις

Μια μελέτη από το INSEE (Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών) αποκάλυψε ότι 17.100 νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν στην πόλη το 2017, έναντι 12.600 το 2012.

Η ίδρυση μιας επιχείρησης στην περιοχή Nouvelle-Aquitaine, όπου βρίσκεται το Μπορντό, είναι 20-30% λιγότερο δαπανηρή από ό,τι στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία της Nouvelle-Aquitaine. Το Μπορντό είναι δύο ώρες από την πρωτεύουσα με τρένο.

Αρχιτεκτονικό μεγαλείο

Το Μπορντό έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η οποία περιλαμβάνει μια έκταση 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον ποταμό Garonne μέχρι την ιστορική συνοικία λιμανιού του Port de la Lune και σε όλη τη διαδρομή προς τις εξωτερικές λεωφόρους της πόλης.

Η περιοχή περιλαμβάνει 347 καταγεγραμμένα κτίρια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γαλλική πόλη εκτός από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του νεοκλασικού Δημαρχείου του Palais Rohan και της μεσαιωνικής γειτονιάς του Saint Pierre.

Κρασί και καλή ζωή

Η Saint-Émilion, 40χλμ. ανατολικά του Μπορντό, έχει κερδίσει τη δική της διάκριση από την UNESCO χάρη στους ιστορικούς αμπελώνες της. Στο Μπορντό, το Cité du Vin έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης από το άνοιγμά του το 2016.

Για όσους αναζητούν υγιεινή διαβίωση, ο «πολιτιστικός κόμβος Darwin Ecosystème», που χτίστηκε σε μια πρώην αποθήκη στρατού 20.000 τ.μ. από τον ποταμό Garonne, φιλοξενεί ένα αστικό αγρόκτημα, κέντρο ευεξίας και υπαίθρια γκράφιτι, καθώς και εσωτερικό skate park από ανακυκλωμένα υλικά και το Magasin Général, το μεγαλύτερο βιολογικό εστιατόριο της Γαλλίας.

Ο «κόμβος» προωθεί την πράσινη οικονομία, υποστηρίζοντας τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και την πολιτική μηδενικών αποβλήτων.

Ψηφιακή καινοτομία

Το επόμενο έτος, το Μπορντό φιλοξενεί το RoboCup, έναν ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής και ψηφιακής ανάπτυξης που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες ερευνητές και ειδικούς.

Στην εκδήλωση, τα ρομπότ συναγωνίζονται σε πεδία που κυμαίνονται από την εφοδιαστική μέχρι τη διάσωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και το ποδόσφαιρο ανθρωποειδούς ρομπότ. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του 2016 και του 2017 κερδήθηκαν από ομάδες ρομπότ σχεδιασμένες στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.