Μια σπάνια ματιά στο υπόγειο σύστημα μετρό της Πιονγκγιάνγκ

Μια σπάνια ματιά στο υπόγειο σύστημα μετρό της Πιονγκγιάνγκ

Με τα μαρμάρινα μωσαϊκά, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και τα επιχρυσωμένα αγάλματα, στο μετρό της Πιονγιάνγκ μπορεί να αισθάνεται περισσότερο σαν σε ανάκτορο παρά σε μετρό

Το μετρό της Πιονγιάνγκ είναι το βαθύτερο στον κόσμο, θαμμένο 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Λειτουργεί ως επί το πλείστον στη δυτική όχθη της Πιονγκγιάνγκ με 17 στάσεις σε δύο γραμμές. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 και οι τελευταίοι πρόσθετοι σταθμοί που προστέθηκαν στη γραμμή 1 άνοιξαν το 1987.

Λέγεται πως η χρήση του είναι διπλή κι εκτός από το να μεταφέρει καθημερινά τους πολίτες της απομονωμένης χώρας, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πυρηνικό καταφύγιο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι συρμοί αγοράστηκαν από τη Γερμανία το 1999 ενώ προορίζονταν για παλιοσίδερα, παρότι υποστηρίζεται πως κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Οι σταθμοί δεν έχουν ονόματα που να παραπέμπουν στην τοποθεσία τους αλλά ονόματα που υπενθυμίζουν στους επιβάτες τη «σοσιαλιστική επανάσταση», όπως «Σύντροφος», «Κόκκινο αστέρι», «Δόξα» και «Ολοκληρωτική Νίκη».

Τις παρακάτω φωτογραφίες έβγαλε ο Αυστραλός ταξιδιώτης Elliott Davies, ο οποίος κατέγραψε τις εμπειρίες του στη Βόρεια Κορέα στο μπλογκ του.

«Κατά την επίσκεψή μου στη χώρα ανήκα στην πρώτη ομάδα ξένων στην οποία επετράπη η πρόσβαση σε όλους τους σταθμούς και στις δύο γραμμές του μετρό της Πιονγιάνγκ», γράφει.

«Είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και πανέμορφα μέσα μεταφοράς στον κόσμο, με κάθε σταθμό διακοσμημένο με θέματα από την επανάσταση και τα επιτεύγματά της. Από πολλές απόψεις είναι ένα μικρό μουσείο, μέρος του οποίου είναι κρυμμένο από τα ξένα μάτια και συνεπώς θέμα θεωριών συνωμοσίας», σημειώνει.