Το μικρό χωριό Saksun στα νησιά Φερόε

Το μικρό χωριό Saksun στα νησιά Φερόε

Σε όλο το χωριό θα δει κανείς χαμηλές παραδοσιακές οικίες που διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος

Τα εκπληκτικά, απομακρυσμένα νησιά Φερόε είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται μεταξύ της Νορβηγικής Θάλασσας και του άγριου Βόρειου Ατλαντικού, περίπου στο μέσο της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Τα νησιά είναι μια αυτόνομη χώρα στο Βασίλειο της Δανίας, με συνολικό πληθυσμό μόλις 50.030.

Το έδαφος των Φερόων είναι ανθεκτικό, αντικατοπτρίζοντας το υποπολικό ωκεάνιο κλίμα των νησιών: θυελλώδες, υγρό, θολό και δροσερό. Παρά το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος, οι μέσες θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από το πάγωμα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της ροής του Κόλπου - το βαθύ ρεύμα των ωκεανών που φέρνει θερμότερο νερό από την Καραϊβική στη βόρεια Ευρώπη.

Το χωριό Saksun βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του Streymoy - το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Φερόων Νήσων. Το χωριό βρίσκεται στο τέλος αυτού που κάποτε ήταν ένα στενό φιόρδ με ψηλά βουνά και στις δύο πλευρές. Ο ποταμός Storá (ο μεγάλος ποταμός) έχει την πηγή του στο Saksun και τρέχει στη θάλασσα μεταξύ Hvalvík και Streymnes.

Περίπου το 1600, μια δυνατή καταιγίδα μπλοκάρει το στόμα του φιόρδ με άμμο, έτσι ώστε σήμερα να υπάρχει μια λιμνοθάλασσα μέσα στον κόλπο στους πρόποδες του οικισμού. Το παλιό φυσικό λιμάνι έγινε λιμνοθάλασσα θαλασσινού νερού, προσβάσιμο μόνο από μικρά σκάφη με μεγάλη παλίρροια.

Όταν οι κάτοικοι του Saksun ήθελαν να παρευρεθούν στην εκκλησία, έπρεπε να περπατήσουν μέχρι τον Tjørnuvík - έναν μακρύ περίπατο στα ψηλά βουνά στα βόρεια. Το έτος 1858 η εκκλησία αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε στα βουνά και ξανασυναρμολογήθηκε στο Saksun. Η εκκλησία πήρε το νέο όνομα Saksunar Kirkja (Εκκλησία του Saksun).

Παρά τη μεγαλοπρεπή ομορφιά της, το Saksun είναι ένας απομακρυσμένος τόπος - έχει σήμερα μόνο 14 κατοίκους, με τον πληθυσμό να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της μετανάστευσης, με τους ανθρώπους να επιλέγουν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα χωριά και πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό. Πολλά από τα σπίτια στο Saksun έχουν γίνει εξοχικές κατοικίες.

Αυτό είναι ένα θαυμάσιο μέρος - και παρόλο που οι Νήσοι Φερόε βρίσκονται μακριά από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η πρόσβαση στα νησιά είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν δύο αεροπορικές εταιρείες που φεύγουν προς τις Νήσους Φερόε, ενώ από τη Δανία και την Ισλανδία μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε δια θαλάσσης.