Τζέντα, η «νύφη της Ερυθράς Θάλασσας»

Τζέντα, η «νύφη της Ερυθράς Θάλασσας»

Η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Σαουδικής Αραβίας, μετά την πρωτεύουσα Ριάντ, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αραβικής χερσονήσου, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας

Το ιστορικό σταυροδρόμι προσκυνητών και εμπόρων και η παραδοσιακή πύλη προς τη Μέκκα βρίσκεται στη Τζέντα, η οποία είναι η πιο συναρπαστική από τις μεγάλες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, με κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο αέρα κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο Βασίλειο.

Το όνομά της σημαίνει στα αραβικά «η γιαγιά» γιατί σύμφωνα με την αραβική μυθολογία εδώ ήταν το μέρος που έπεσε η «γιαγιά» της ανθρωπότητας, η Εύα όταν έφυγαν από τον Παράδεισο.

Με πολυσύχναστες λεωφόρους και μεγάλα εμπορικά κέντρα αποτελεί μια σύγχρονη αραβική μητρόπολη, που συνδυάζει τη γοητεία του παλιού αραβικού κόσμου.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τον παραλιακό πεζόδρομο Corniche μήκους 35 χλμ. με θέα στην Ερυθρά Θάλασσα και πολυάριθμα μοντέρνα γλυπτά που κοσμούν το δημόσιο χώρο.

Το King Fahad Water Spring βρίσκεται στην παραλία της Τζέντα και είναι το ψηλότερο σιντριβάνι στον κόσμο με τους πίδακές του να εκτοξεύουν νερό σε ύψος 312 μέτρων.

Το «Πλωτό Τέμενος» είναι ένα πολυτελές κτίσμα από λευκό μάρμαρο και υπερσύγχρονες υποδομές και το Al-Tayibat City Museum for International Civilization είναι ένα ανακτορικό σύμπλεγμα 12 κτιρίων ισλαμικής αρχιτεκτονικής με πάνω από 300 δωμάτια και 4 ορόφους γεμάτους έργα τέχνης.