Ζαρός, ένα πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι του Ηρακλείου

Ζαρός, ένα πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι του Ηρακλείου

Μπορεί η Κρήτη να φημίζεται παγκοσμίως για τις πανέμορφες παραλίες της και να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, όμως, και τα ενδότερα του νησιού είναι εξίσου εντυπωσιακά

O Ζαρός, στο Ηράκλειο είναι χτισμένος στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε μία καταπράσινη κοιλάδα και σε υψόμετρο 450 μ, ο γραφικός αυτός οικισμός θα σας εντυπωσιάσει με τη μοναδική του ομορφιά. Εκεί, βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμος. Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για περίπατο, μέσα στο άφθονο πράσινο και πλατάνια, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν πέστροφα και σολομό, που εκτρέφονται σε στέρνες.

Από τη λίμνη ξεκινάει το μονοπάτι για το φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο καταλήγει - έπειτα από πορεία περίπου δυόμιση ωρών - στο πανέμορφο και καταπράσινο δάσος του Ρούβα, ένα από τα ελάχιστα δάση πρίνου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην αρχή του φαραγγιού βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον επισκέπτη και σίγουρα λειτουργεί αναζωογονητικά.

Ο Ζαρός είναι διάσημος για τις πεντακάθαρες πηγές νερού, που διαθέτει. Άλλωστε, το όνομά του προέρχεται από την σύζευξη των λέξεων «ζα» και «ρους», που σημαίνει πολύ ροή. Μάλιστα, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν στο χωριό αρκετοί νερόμυλοι. Σήμερα λειτουργεί μονάχα ένας, στη θέση Βότομος. Στην πηγή Αμάτι εμφιαλώνεται το ομώνυμο φυσικό μεταλλικό νερό.