Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, λουσμένη στο μεσογειακό φως

Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, λουσμένη στο μεσογειακό φως

Είναι χτισμένο στην θέση της ομώνυμης αρχαίας ελληνικής αποικίας

Το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια είναι μια από τις νοτιότερες περιοχές της Ιταλίας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ανατολική ακτή του νησιού της Σικελίας, σε κοντινή απόσταση από το πολυσύχναστο λιμάνι της Μεσσήνης.

Με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε αυτήν την περιοχή της Ιταλίας και είναι επίσης ένα από τα κυριότερα οικονομικά κέντρα της χώρας. Η κύρια οικονομία της πόλης περιβάλλει τις λιμενικές και παράκτιες μεταφορές και το Reggio εξυπηρετεί ως σημαντικό σύνδεσμο προς τη Νάπολη, το Τάραντο και τη Μεσσήνη.

Το Ρέτζιο αποτελούσε αποικία των Χαλκιδαίων και ιδρύθηκε το 720 π.Χ. Ανήκε στην επικράτεια των διαφόρων αρχαίων ελληνικών αποικιών της Σικελίας και νότιας Ιταλίας, γνωστή κι ως Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).

Συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με ένα δυναμικό παρόν, ενώ η επιρροή των Ρωμαίων, Αράβων και Ισπανών έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται οι παγκοσμίως διάσημοι «Πολεμιστές του Ριάτσε».

Τα δύο αρχαία ελληνικά μπρούτζινα αγάλματα δυο γυμνών, γενειοφόρων πολεμιστών, ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας το 1972, χρονολογούνται από το 5ο π. Χ. αιώνα και αποτελούν από τα κορυφαία σωζόμενα δείγματα τέχνης της κλασικής αρχαιότητας.

Μπορεί να ανακαλύψει κανείς την πόλη της Καλαβρίας περπατώντας στην πλατεία με τα νεοκλασικά κτίρια και κάνοντας βόλτα κατά μήκος της παραλίας με τα φοινικόδεντρα.