Ανταρτικό, ένας παραδοσιακός οικισμός στη Φλώρινα

Ανταρτικό, ένας παραδοσιακός οικισμός στη Φλώρινα

Σε υψόμετρο 1060 μέτρων είναι χτισμένος ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φλώρινας, το Ανταρτικό ή Αντάρτικο

Το Ανταρτικό πήρε το όνομά του προς τιμήν των πολυάριθμων κατοίκων του χωριού που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Το Ανταρτικό (ή και Αντάρτικο) της Φλώρινας ονομαζόταν Ζέλοβο, και μετονομάστηκε το 1927. Είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές του βουνού Βαρνούντα.

Ιδρύθηκε γύρω στα 1800 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπαγόταν στην επαρχία Φλώρινας αλλά πλέον ανήκει στον δήμο Πρεσπών. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής.

Η μακεδονική αρχιτεκτονική του Ανταρτικού είναι ιδιαίτερη και μαρτυρά την αίγλη του παρελθόντος, καθώς προπολεμικά το Ανταρτικό ήταν κεφαλοχώρι και σταθμός των εμπόρων και των πραματευτάδων της εποχής. Τα πλινθόκτιστα σπίτια του διατηρούν το ενδιαφέρον τους και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η πηγή Πελιόρ, ενώ οι κατάφυτες όχθες του Λαδοπόταμου ή Ζελοβίτη είναι γεμάτες ιτιές και φουντουκιές. Στην περιοχή γύρω από τον οικισμό βρίσκουν καταφύγιο πολλά άγρια ζώα, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αλεπούδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο εκκλησίες του χωριού, τα βυζαντινά μνημεία του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου. Το τέμπλο της τελευταίας κατασκευάστηκε το 1882.

1
σχόλιο
  1. avatar gkagkarin.blogspot.com

    Το νοσοκομείο αυτό,της Πρέσπας, ένα από τα κεντρικά του ΔΣΕ, ήταν εφάμιλλο των νοσοκομείων της εποχής. Καλύτερα οργανωμένο, με φαρμακείο και όλες τις άλλες βοηθητικές λειτουργίες προσφέροντας υπηρεσίες και στους κατοίκους της περιοχής. Ο Πέτρος Κόκκαλης ως πρωτοπόρος στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στο ΔΣΕ και ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά στελέχη, όντας υπουργός Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας της Προσωρινής
    Δημοκρατικής Κυβέρνησης, αλλά και ως επιστήμονας και γιατρός, κάτω από τις πλέον αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, επιτελούσε το έργο του με συνέπεια, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες στο λαό, παραμένοντας πιστός στις ιδέες του κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής του. Οπως αναφέρεται στη βάση της προτομής, ο Πέτρος Κόκκαλης «μπήκε βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή, πιο βαθιά στην γνώση του κόσμου. Στρατεύτηκε για τη δημιουργία του "μελλούμενου πολιτισμού"».
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/01/blog-post_97.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...