Αβέιρο, ένα νεανικό και μοντέρνο ψαροχώρι

Αβέιρο, ένα νεανικό και μοντέρνο ψαροχώρι

Η Βενετία της Πορτογαλίας

Το Αβέιρο είναι ένας μοναδικός και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος θησαυρός κρυμμένος κατά μήκος της βόρειας πορτογαλικής ακτής, ανάμεσα σε Λισαβόνα και Πόρτο. Η γοητεία που αποπνέει της δίνει το ψευδώνυμο της "μικρής Βενετίας", αλλά το Αβέιρο είναι πολύ περισσότερο από αυτό ... Ανακαλύψτε το τώρα!

Το Αβέιρο με τα καλοδιατηρημένα αρτ νουβό κτίρια και τους ήπιους ρυθμούς ζωής αποτελεί ένα στολίδι της Πορτογαλίας και υπάρχουν ιστορικές αναφορές γι' αυτό ήδη από το 10ο αιώνα.

Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Aviarium, δηλαδή τόπο συγκέντρωσης πουλιών και τρομερές αμμοθύελλες κατά το 16ο αιώνα μετέφεραν και εναπόθεσαν τόνους άμμου, φράζοντας το μεγάλο λιμάνι της παλιάς πόλης.

Κάθε γωνιά της πόλης περικυκλώνεται από νερό και σήμερα το Αβέιρο το αγκαλιάζει η Ria, μια λιμνοθάλασσα 65 τ. χλμ., που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τον ανοιχτό ωκεανό.

Οι ξύλινες μακρόστενες βάρκες με τις πολύχρωμες παραστάσεις στην πλώρη ονομάζονται μολισέιρους και φέρνουν στο μυαλό τις γόνδολες της Βενετίας. Χρησιμεύουν για την περισυλλογή φυκιών, που αποτελούν ένα περιζήτητο φυσικό λίπασμα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις περίτεχνες γέφυρες των καναλιών που συνδέουν τις γειτονιές και τα ριγέ υπερυψωμένα σπίτια των ψαράδων. Έχουν βαφτεί έτσι για να τα ξεχωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους μέσα στην ομίχλη όταν βρίσκονται στο πέλαγος και είναι υπερυψωμένα για να μη φράζει την είσοδό τους η μετακινούμενη από τον αέρα άμμος.

Ο επισκέπτης θα δει κατά μήκος της ακτής απλωμένα πανιά με μπακαλιάρους που οι ψαράδες τα τοποθετούν εκεί για να λιαστούν και να στεγνώσουν κάτω από τον πορτογαλέζικο ουρανό.