Άγιος Ιωάννης, ταξίδι στην αρχαιότερη πόλη του Καναδά

Άγιος Ιωάννης, ταξίδι στην αρχαιότερη πόλη του Καναδά

Μια σύγχρονη μητρόπολη της μουσικής και της γαστρονομίας

Η νησιωτική πρωτεύουσα της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ είναι μια σύγχρονη μητρόπολη της μουσικής και της γαστρονομίας.

Ο Άγιος Ιωάννης ή Σαιντ Τζονς είναι η νησιωτική πρωτεύουσα της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ. Το υπέροχο αυτό μέρος συνδυάζει κέλτικους μύθους, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και μαγευτική σκηνογραφία.

Η πρώην βρετανική επαρχία αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αλιείας και του υπερατλαντικού εμπορίου και μέλος της Καναδικής Συνομοσπονδίας από το 1949. Το Colonial Building που φιλοξένησε την ανεξάρτητη κυβέρνηση και τη Βουλή της Νέας Γης από το 1850 έως το 1859 σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Στην ιστορική κατοικία του Γενικού Επιτρόπου της Βρετανικής Διοίκησης ο επισκέπτης θα δει από κοντά τους ξεναγούς ντυμένους με κοστούμια εποχής να αναπαριστούν σκηνές της καθημερινότητας των παλιών ενοίκων.

Ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει την πόλη περπατώντας στις ανηφορικές γειτονιές με τα Jellybean Rows, τα ξύλινα σπιτάκια που σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, βάφτηκαν με έντονα χρώματα, ώστε να βλέπουν οι ψαράδες την ακτή όταν έχει ομίχλη. Ο παλαιότερος φάρος της Νέας Γης χρονολογείται από το 1835 και βρίσκεται στο λόφο του Cape Spear.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την επιβλητική Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός πανύψηλου λόφου και χρονολογείται από το 1850. Ακόμη, το Signal Hill National Historic Site, τον βραχώδη λόφο με τη θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό που φιλοξενεί τον Πύργο του Κάμποτ, αφιερωμένο στο μεγάλο εξερευνητικό ταξίδι του Ιταλού θαλασσοπόρου προς τα παράλια της Β. Αμερικής τον 15ο αιώνα. Στο ίδιο σημείο, ο εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας Γουλιέλμος Μαρκόνι έλαβε το πρώτο υπερατλαντικό ασύρματο σήμα το 1901.

Στο εσωτερικό ενός συμπαγούς βράχου ηλικίας 550 εκατ. ετών βρίσκεται το Κέντρο Γεωλογίας της πόλης, χτισμένο εξ ολοκλήρου στα έγκατα του Signal Hill, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της γης και του ηλιακού συστήματος μέσα από εκθέσεις και 3D προβολές.