Γκούντα, μία γνήσια τυροκομική κωμόπολη της Ολλανδίας

Γκούντα, μία γνήσια τυροκομική κωμόπολη της Ολλανδίας

Στη σύγχρονη ιστορία, η οικονομία της Gouda περιστρέφεται γύρω από την τυροκομική βιομηχανία

Η Γκούντα είναι μια πόλη που είναι διάσημη για το υπέροχο τυρί της και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χάγη και το Ρότερνταμ. Αν και είναι μια από τις μικρότερες πόλεις της επαρχίας της Νότιας Ολλανδίας με πληθυσμό 70.000 κατοίκων, η Γκούντα παραμένει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της κληρονομιάς του τυριού και του πλούτου των ιστορικών κτιρίων.

Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής και της επονομαζομένης «Πράσινης Καρδιάς» της Ολλανδίας.

Μαγνητίζει τους επισκέπτες του με τον παραδοσιακό χαρακτήρα που μοιάζει να έχει διατηρηθεί από το 16º αιώνα, τον ιστορικό του πλούτο και τα ενδιαφέροντα μουσεία και αξιοθέατα που προσφέρει στον επισκέπτη.

Είναι μία από τις λίγες ολλανδικές πόλεις που έχει αγορά τυριού που λειτουργεί με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, ως τουριστική ατραξιόν.

Λειτουργεί εδώ και τρεις αιώνες στην Πλατεία Αγοράς, ακριβώς δίπλα στο Κτίριο της Ζυγαριάς. Οι τυροπαραγωγοί φέρνουν το εμπόρευμά τους με άμαξες που τις σέρνουν άλογα. Στην αγορά υπάρχουν και άλλοι πωλητές που εμπορεύονται παραδοσιακά ολλανδικά προϊόντα, όπως ξύλινα τσόκαρα (klompen), κεριά και γάλα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Δημαρχείο στην Πλατεία Αγοράς, τους πέτρινους ανεμόμυλους, το Μουσείο του Λιμανιού όπου εκτίθενται πλοιάρια του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος και το Μουσείο Καταρίνα που ιδρύθηκε το 1874, και περιλαμβάνει κυρίως εκκλησιαστικά αντικείμενα του 16ου αιώνα.

Η πόλη έχει καταγεγραμμένα 330 μνημεία παραδοσιακής ολλανδικής κληρονομιάς, μερικά από τα οποία ανήκουν στα μνημεία της UNESCO.

Ο Άγιος Ιωάννης ή Μεγάλη Εκκλησία είναι γνωστός για τα μεγαλόπρεπα βιτρό της, που είναι κατασκευασμένα από τους περίφημους για τη συγκεκριμένη τεχνική αδελφούς Κράμπεθ, στον 16ο αιώνα.