Γνωρίστε, το στολίδι των Ιωαννίνων, το νησί της Κυρα-Φροσύνης

Γνωρίστε, το στολίδι των Ιωαννίνων, το νησί της Κυρα-Φροσύνης

Είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο

Το νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένας καταπράσινος παραδοσιακός οικισμός μέσα στη λίμνη που μαγεύει όσους το επισκέπτονται.

Κάνοντας κανείς το γύρο του νησιού, θα δει τα απλά παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής λαϊκής τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας.

Το νησάκι της Παμβώτιδας έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Όλες οι γωνιές νησιού είναι πλημμυρισμένες από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.

Το νησάκι των Ιωαννίνων είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.

Σήμερα το νησί στηρίζεται κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη και οι τουρίστες φτάνουν από την πόλη των Ιωαννίνων με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων τα οποία το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά. Κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι οι ανακαινισμένες μονές και το μουσείο Αλή Πασά.

Επισκεπτόμενοι το νησάκι της Παμβώτιδας θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και θα θαυμάσετε τα διάσημα ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών. Η θέα της λίμνης από εκεί είναι μοναδική.