Το μυστηριώδες αξιοθέατο στο μέσο του Απέραντου Γαλάζιου

Το μυστηριώδες αξιοθέατο στο μέσο του Απέραντου Γαλάζιου

Οι περίεργες συνθήκες της μέρας που ναυάγησε έχουν δημιουργήσει γύρω του μια ιστορία στα όρια του μύθου

Στο άκουσμα της λέξης «Ναυάγιο» οι περισσότεροι σίγουρα θα σκεφτούν τη Ζάκυνθο. Όμως, υπάρχει ακόμη ένα ελληνικό νησί που έχει το δικό του Ναυάγιο: η Αμοργός.

Και, μάλιστα, η ιστορία πίσω από το Ναυάγιο που βρίσκεται στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, στον όρμο του Λίβερου, έχει μια πιο μυστηριώδη και μυθική αχλή γύρω του από ότι η διάσημη ζακυνθινή παραλία.

Ο κόσμος γνώρισε το Ναυάγιο της Αμοργού μέσα από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν. Ο σκηνοθέτης μαγεύτηκε από την ομορφιά και την μυστηριακή σαγήνη που ασκεί το μέρος σε όποιον το επισκέπτεται και έστησε εκεί το σκηνικό για την ταινία του. Βέβαια, αν και η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Ιταλία, όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για την Αμοργό.

Το σκαρί του Ναυαγίου του Λίβερου βρίσκεται εκεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Στο σκουριασμένο πλέον «κουφάρι», στη μεριά της πλώρης του, διακρίνεται ανάγλυφο το παλιό του όνομα «Inland». Το πλοίο ναυάγησε ενώ είχε την ονομασία «Ολυμπία» και είχε σημαία Κύπρου. Ήταν κατασκευασμένο το 1950.

Οι ντόπιοι κάτοικοι ακόμη αφηγούνται τη μέρα που ναυάγησε το πλοίο, το Φεβρουάριο του 1980, μια μέρα με βαρύ ουρανό και δυνατό βοριά. Το πλοίο πάσχιζε να βρει ένα σημείο με λιγότερο αέρα για να προσεγγίσει. Όμως, η λάθος εκτίμηση του καπετάνιου οδήγησε τελικά το πλοίο στα βράχια, όπου και προσάραξε τελικά.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα amorgis.blogspot και τον Νικήτα Γιαννακό που ανέβηκε στο ναυάγιο και φωτογράφισε το πλοίο αλλά και τα έγγραφά του, η πρώτη ονομασία που είχε ποτέ το πλοίο ήταν «Στρυμών». Στο τελευταίο – όπως αποδείχτηκε ταξίδι του αφού στη διάρκειά του ναυάγησε- το πλοίο είχε προορισμό το λιμάνι Ταρτούς στη Συρία και το πλήρωμά του αποτελούσαν 7 ναυτικοί, 4 Έλληνες και 3 ξένοι (ένας Ιρακινός και δυο Αιγύπτιοι). Το πλήρωμα κατάφερε να διασωθεί κολυμπώντας μέχρι τη στεριά.

Με πληροφορίες από eurokinissi, amorgos-yachtingamorgis.blogspot
aegiali.gr