Η καλή, η κακή και η άσχημη πλευρά των διακοπών στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Η καλή, η κακή και η άσχημη πλευρά των διακοπών στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Τα υπέρ και τα κατά

Οι τουρίστες δεν είναι οι μόνοι που έλκονται από τα άφθονα αξιοθέατα της πόλης της Βραζιλίας

Η καλή πλευρά

Σε μια έρευνα του 2013, το Ρίο ντε Τζανέιρο κατατάχθηκε στην πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου - ένα μεγάλο επίτευγμα, δεδομένου ότι δεν είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Φίφα (2014) ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016). Ένα καλό κλίμα δημιουργεί σίγουρα μια αίσθηση ευημερίας, όπως και μια σειρά από αξιοπρεπείς παραλίες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε όλη αυτή την ηλιοφάνεια.

Η παραλία Ipanema αξίζει μια επίσκεψη, όπως επίσης και η λιγότερο πυκνοκατοικημένη αλλά φιλική προς την οικογένεια παραλία Leme, η συνέχεια της Copacabana σε σχήμα ημισελήνου.

Διοργανώνει το μεγαλύτερο καρναβάλι στον κόσμο καθώς εκατομμύρια Cariocas (κάτοικοι του Ρίο) και τουρίστες ντύνονται, χορεύουν και πίνουν μέχρι να πέσουν κάτω. Εκατοντάδες κόσμος παρελαύνει. Οι ελεύθερες συναντήσεις οργανώνονται συνήθως από τις σχολές samba - το μουσικό είδος και το χορευτικό στυλ που εξελίχθηκε στο Ρίο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η κακή πλευρά

Η πιο ευτυχισμένη πόλη; Περίπου ένας στους πέντε κατοίκους του Ρίο ζει σε καλύβα ή όπως ονομάζεται εκεί φαβέλα, όπου τα επίπεδα της φτώχιας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

Πολλές περιηγήσεις διοργανώνονται από οργανισμούς που δεν εδρεύουν στις κοινότητες και δεν κάνουν πολλά για τους ντόπιους.

Το ηθικό είναι επίσης χαμηλό στους κατοίκους. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να διαμαρτυρηθούν ότι τα χρήματα θα είχαν δαπανηθεί καλύτερα για την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη. Μετά από λίγους μήνες από την τελετή λήξης, οι ολυμπιακοί χώροι εγκαταλείφθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, οι καταγγελίες για διαφθορά συνεχίζονται παρά τον πρώην κυβερνήτη, ο οποίος έλαβε ποινή φυλάκισης 14 ετών για δωροδοκία και την εκδίκηση του προέδρου Dilma Rousseff για παράνομο χειρισμό κυβερνητικών λογαριασμών. Απογοητευμένοι και ανησυχούν για το μέλλον, οι μορφωμένοι Cariocas που μεταναστεύουν σε χρόνο ρεκόρ.

Η άσχημη πλευρά

Σε μια ανησυχητική έκθεση σχετικά με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια στο Ρίο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για εγκλήματα και ένοπλες ληστείες. Το "Quicknapping", όπου οι συμμορίες απαγάγουν πολίτες την ώρα που χρησιμοποιούν ΑΤΜ με πυροβόλο όπλο και τους βάζουν σε μια σειρά από ταμειακές μηχανές όπου διατάσσονται να αποσύρουν χρήματα, είναι επίσης αυξανόμενο.

Η πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου; Εξαρτάται σε ποιον μιλάς.