San Blas, το αρχιπέλαγος με τα 350 νησάκια στην Καραϊβική

San Blas, το αρχιπέλαγος με τα 350 νησάκια στην Καραϊβική

Διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής της Καραϊβικής του Παναμά

Διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής της Καραϊβικής του Παναμά, τα 365 μικροσκοπικά νησιά του αρχιπελάγους San Blas αποτελούν έναν από τους πιο ενδιαφέρουσες προορισμούς της Κεντρικής Αμερικής.

Αυτός είναι ο παράδεισος που οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε, με κοραλλιογενείς υφάλους, βυθισμένα ναυάγια και τροπικές παραλίες που βρίσκονται σε κάθε κατεύθυνση.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης τους Guna, τους πρώτους ιθαγενείς στη Λατινική Αμερική. Ενώ έχουν «αγκαλιάσει» την τεχνολογία με τις εξωλέμβιους κινητήρες και τα κινητά τηλέφωνα, πολλοί από αυτούς παραμένουν παραδοσιακοί. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τα πιο εμπορικά μέρη της Καραϊβικής. Η επίσκεψη στο Comarca de Guna Yala θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τα τοπικά έθιμα.

Φτάνοντας στο San Blas, τα νησάκια εμφανίζονται στον ορίζοντα σαν όαση στην έρημο, το κάθε ένα μοιάζει να έχει φτιαχτεί με γνώμονα την τελειότητα πάνω στα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά, με παραλίες με φοίνικες και ξανθή άμμο.

Δεν υπάρχουν κτίρια παρά μόνο μικρές καλύβες μόνο με τα στοιχειώδη, φτιαγμένες από φυσικά υλικά. Έτσι, η θέα από νησί σε νησί είναι ανεμπόδιστη και απολαυστική.

Ένα από τα νησάκια του αρχιπελάγους είναι το Aroma. Φτάνοντας εκεί, ο οδηγός-ξεναγός δίνει στους ταξιδιώτες μάσκες, αναπνευστήρες, μπουκάλια με νερό και, για εκείνους που θέλουν να νιώσουν πιο κοντά στο π νεύμα των νησιών, μικρά δοχεία με ρούμι, το οποίο ρίχνεται πάνω σε φρεσκοκομμένες καρύδες και έτσι φτιάχνεται μια λιχουδιά των Gunas, το λεγόμενο «coco locο».

Το Aroma Island είναι ένα από τα λίγα στα οποία οι ταξιδιώτες μπορούν να διανυκτερεύσουν. Δεν περιμένει βέβαια κανείς μεγάλες ανέσεις ξενοδοχειακού τύπου: οι επισκέπτες πρέπει να φέρουν μαζί τους κατασκηνωτικό εξοπλισμό ή να διανυκτερεύσουν σε μια από τις ταπεινές καλύβες των ντόπιων - χωρίς ρεύμα οι περισσότερες κι όλες χωρίς νερό. Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στο να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των Guna, αφού άλλωστε θα δειπνήσουν και θα περάσουν το βράδυ με την οικογένεια του οδηγού-ξεναγού τους.

Αγαπημένος προορισμός είναι επίσης και το Dog Island, όπου μπορεί κανείς να γευματίσει. Φυσικά δεν υπάρχει μενού. Στο τραπέζι μπαίνει ό,τι έχει περιλαμβάνει η πρωινή ψαριά.

Πολύ κοντά στην ακτή του νησιού υπάρχει ένα μικρό ναυάγιο. Στην άμπωτη μπορεί κανείς να δει την πλώρη του καραβιού να εξέχει από τα ρηχά νερά. Βουτώντας εκεί, ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στον παράδεισο του ωκεανού, με το ναυάγιο να έχει καταληφθεί από άλγη και κοράλλια και να αποτελεί πια το σπίτι πλήθους ψαριών.