H καστροπολιτεία της Καρύταινας είναι το στολίδι της αρκαδικής γης

H καστροπολιτεία της Καρύταινας είναι το στολίδι της αρκαδικής γης

Έχει κρατήσει αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της

H Καρύταινα είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Βρένθη, στη σημερινή Γορτυνία, στον νομό Αρκαδίας.

Τα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο διατηρούν τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της αφού ο παραδοσιακός οικισμός έχει ρίζες που φτάνουν πολλούς αιώνες πίσω.

Τον 13ο αιώνα αναφέρεται για πρώτη φορά, ως πρωτεύουσα μιας από τις φράγκικες βαρωνίες. Εκείνη περίπου την περίοδο χτίστηκε και το κάστρο της, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης. Το 1461 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς ενώ το 1826 το κάστρο έγινε ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στα 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, ο ταξιδιώτης βλέπει την Καρύταινα να ξεπροβάλλει σε μια στροφή, σε υψόμετρο περίπου 582 μέτρων. Μην παραλείψετε τη βόλτα στα σοκάκια της, ανάμεσα από σπίτια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα, που αποτυπώνουν τη μεγάλη ιστορία της.

Χτισμένο στην κορυφή του λόφου, σαν να επιβλέπει τον οικισμό, το κάστρο, με τείχη που φτάνουν τα επτά μέτρα, είναι το κύριο αξιοθέατο της Καρύταινας. Η φύση έχει ωστόσο «προικίσει» τον οικισμό και με άλλα πανέμορφα και ενδιαφέροντα τοπόσημα. Γειτνιάζοντας με τον Αλφειό, η Καρύταινα έχει δυτικά της κι ένα μεγάλο φαράγγι, ενώ πάνω στο ποτάμι διασώζονται δύο γεφύρια, του Κούκου και της Καρύταινας.