Το σεληνιακό τοπίο στο Μανδράκι της Νισύρου

Το σεληνιακό τοπίο στο Μανδράκι της Νισύρου

Το νησί είναι ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου

Το Μανδράκι η πρωτεύουσα της Νισύρου είναι αμφιθεατρικά χτισμένο με όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και αυλές διακοσμημένες με βότσαλα.

Περπατήστε στο δημαρχείο με την πλατεία Δελφινιών με τα ψηφιδωτά και στην πλατεία της Ηλικιωμένης, που κληρονόμησε το όνομα από τα παλιά τα χρόνια, όταν μόνο οι γεροντότεροι του νησιού επιτρεπόταν να συχνάζουν στα καφενεία της.

Πάνω από τον οικισμό επισκεφτείτε τον λόφο με το κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς Πυλιανής, από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στα Δωδεκάνησα. Η μονή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και προσφέρει μοναδική θέα στο Μανδράκι από τον περίβολο του ναού.

Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος. Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει επίσης τη Σαντορίνη, τη Μήλο και τα Μέθανα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νίσυρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, όταν θεοί και Τιτάνες πολεμούσαν μεταξύ τους.

Ο Ποσειδώνας έκοψε με την τρίαινά του ένα κομμάτι από την Κω και το εκσφενδόνισε στον γίγαντα Πολυβώτη με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει. Ο βράχος αυτός είναι η Νίσυρος και οι καπνοί που αναδύονται από τους ηφαιστειακούς κρατήρες είναι τα χνώτα του Πολυβώτη.