Λα Κορούνια, ένα μικρό στολίδι με μεσαιωνικά δρομάκια και όμορφες παραλίες

Λα Κορούνια, ένα μικρό στολίδι με μεσαιωνικά δρομάκια και όμορφες παραλίες

Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Ισπανίας

Η Λα Κορούνια, γνωστή και ως Κορούνια, είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο στη βορειοδυτική Ισπανία. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Λα Κορούνια και είναι γνωστή ως μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Γαλικίας.

Το έμβλημα της Κορούνια, ο Πύργος του Ηρακλή, είναι επίσης μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για μια κατασκευή που αντιπροσωπεύει τη ρωμαϊκή κατοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου, κατά την οποία η Λα Κορούνια ήταν μια στρατηγική πόλη λιμάνι που χορήγησε στους Ρωμαίους πρόσβαση στα βρετανικά νησιά. Το 62 π.Χ. ο αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας επισκέφθηκε τη Λα Κορούνια, η οποία τότε ονομαζόταν Brigantium. Η επίσκεψή του σηματοδοτεί την αρχή της εξέλιξης της πόλης σε μία από τις μεγαλόπρεπες μητροπόλεις της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μόλις κατέρρευσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η πόλη έπεσε συχνά θύμα των επιθέσεων Βίκινγκ και Νορμανδών, αλλά οι κάτοικοί της κατάφεραν να αντισταθούν. Η πιο καθοριστική στιγμή της Λα Κορούνιας ήρθε στις 16 Ιανουαρίου 1809, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κορούνιας, όταν οι Βρετανοί νίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα, τα οποία ελέγχονταν από την Ιβηρική Χερσόνησο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής μάχης, ο αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού Sir John Moore χάθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται τώρα στους κήπους San Carlos Gardens της Κορούνια.

Η Κορούνια είναι μια πόλη γεμάτη εκπλήξεις.

Το ιστορικό κέντρο της Λα Κορούνια βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του μεγάλου λιμανιού. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον ρομανικό ναό του Αγίου Ιακώβου και τα εξαώροφα κτίρια στην Αβενίδα ντα Μαρίνα με τις εντυπωσιακές τζαμαρίες.

Ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει την αυθεντική «γεύση της πόλης» περπατώντας στην πλατεία της Μαρία Ρίτα με το επιβλητικό δημαρχιακό μέγαρο και στον μικρό, κλειστό κόλπο που φιλοξενεί πλήθος αλιευτικών, τη γνωστή μαρίνα της Γαλικίας.