Άμστερνταμ: Μια πόλη γεμάτη ελευθερία!

Είναι η πιο ζωντανή κι η πιο ελεύθερη πόλη του κόσμου και είναι για πολλούς η «πρωτεύουσα» μιας πανέμορφης χώρας, την οποία λατρεύουν κάτοικοι και επισκέπτες. Με δυό λέξεις Άμστερνταμ, Ολλανδία!

Η προσγείωση στο ατμοσφαιρικό αεροδρόμιο «Σκίπολ» προϊδεάζει για όλα εκείνα που συναντά κανείς. Ατέλειωτες καταπράσινες εκτάσεις, σχεδιασμένες με διαβήτη και λουσμένες με γήινα φρέσκα χρώματα, τεράστιοι πεντακάθαροι αυτοκινητόδρομοι που όλοι οδηγούν στη μεσαία λωρίδα, αγελάδες που βόσκουν δεξιά και αριστερά αμέριμνες, τουλίπες, ποδήλατα…

Το κέντρο του Άμστερνταμ απέχει μόλις μισή ώρα από το αεροδρόμιο, από το υπόγειο του οποίου αναχωρούν αμαξοστοιχίες προς ολόκληρη τη χώρα. Ο σταθμός των τρένων της πόλης αξίζει τουλάχιστον δέκα φωτογραφίες, πριν από την εξόρμηση στα σοκάκια, τα κανάλια και τους δρόμους της πόλης.

Η καθαριότητα, η τάξη, ο αργός ρυθμός, μπλέκετε με την κάθε είδους τέχνη, μουσική και εικόνα. Στους δρόμους συναντά κανείς ανθρώπους από όλες τις φυλές και τις χώρες του κόσμου. Περίεργα γλυπτά, πολλά κατοικίδια ζώα, μοναδικά γκράφιτι σε συγκεκριμένα σημεία που έχει παραχωρήσει ο Δήμος, μουσικοί και πλανόδιοι πωλητές στολίζουν κάθε γωνιά του Άμστερνταμ.

Τα εκατό περίπου κανάλια - με πιο διάσημο το Keizersgracht - χαρακτηρίζουν την πόλη και δημιουργούν μια διαφορετική κοινωνία. Στα ήρεμα νερά τους, ξύλινα σπίτια – παλιά ποταμόπλοια φιλοξενούν χαμογελαστές οικογένειες. Σε μια περιήγηση με ένα από τα τουριστικά πλοιάρια στα κανάλια του Άμστερνταμ συναντά κανείς πολλούς από τους 10.000 τυχερούς κατοίκους τις ιδιότυπης αυτής υγρής πόλης.

Στην κεντρική πλατεία Dam Square, στέκεται επιβλητικός ο 22 μέτρων οβελίσκος σύμβολο απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, ενώ λίγο παρακάτω στο παλάτι Koninklijk Paleis συχνά κάνει τις εμφανίσεις της η βασιλική οικογένεια της χώρας.

Η εκκλησία της πόλης Oude Kerk αξίζει σίγουρα επίσκεψης. Ο ρυθμός της γοτθικός και η ομορφιά της εκθαμβωτική. Στις όχθες ενός καναλιού γωνία Prinsengracht και Westermarkt βρίσκεται το σπίτι της Άννας Φράνκ που με την οικογένειά της κρύφτηκε για δύο ολόκληρα χρόνια σε μια σοφίτα.

Το Εθνικό, το Δημοτικό και το μουσείο του Vincent van Gogh «Rijksmuseum» - που φιλοξενεί 200 πίνακες και περισσότερα 500 σχέδια - βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αξίζουν επισκέψεις στα καταστήματα τους όπου πωλούνται εξαιρετικά σουβενίρ και απομιμήσεις. Η περιβόητη Red Light District κατακλύζεται από sex museums, sex shops, live shows και αποτελεί πόλο έλξης των ξένων αλλά και των ντόπιων επισκεπτών. Ο πλέον περπατημένος δρόμος της πόλης η Damrak είναι γεμάτη από τα μαγαζιά – σήμα κατατεθέν της πόλης – με την ονομασία coffee shops. Χωρίζονται σε χρώματα…ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών τους. «Καφέ χρώμα» για τις ελαφριές απαγορευμένες στον υπόλοιπο κόσμο ουσίες και «νορμάλ» για εκείνους που θέλουν απλά να πιουν καφέ.

Βόλτα στο Aalsmeer

Λίγο έξω από το Άμστερνταμ η μικρή πόλη του Aalsmeer μοιάζει με μια τεράστια ανθοδέσμη. Διαθέτει την μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται μια θεματική παρέλαση μήκους τριών χιλιομέτρων που ξεκινάει από την πόλη και καταλήγει στο κέντρο του Άμστερνταμ. Οι λουλουδοπαρελάσεις που αποκαλούνται "corso", γίνονται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με ένα αυτοκίνητο και ένα χάρτη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου η περιπλάνηση σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Οι πόλεις του Μάαστριχ, της Χάγης με την πανέμορφη παραλία, της Ουτρέχτης, του Ρότερνταμ, αλλά και τα χωριά της επαρχίας χαρίζουν στον επισκέπτη μια αίσθηση που σπάνια συναντά κανείς στην «ψυχρή» Ευρώπη.