Καλοκαιρινή απόδραση στη Σκύρο

Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, η Σκύρος, με την μεγάλη πολιτισμική παράδοση και τις έντονες εναλλαγές στα τοπία της προσφέρεται για ήρεμες διακοπές, αλλά και για για εναλλακτικές αποδράσεις.

Το καράβι από τον Πειραιά θα σας μεταφέρει σε 3,5 ώρες στο λιμάνι του νησιού, τη Λιναριά, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο.

Από εκεί θα πάρετε το δρόμο για την πανέμορφη Χώρα, η οποία είναι επίσης αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στον λόφο. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα περίφημα σκυριανά σπίτια, με τις επίπεδες στέγες και τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα είναι αληθινά έργα τέχνης.

Περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια και ανακαλύψτε τα παραδοσιακά μαγαζάκια και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Σκύρου.

Ακολουθώντας τη Μεγάλη Στράτα θα φτάσετε στην πλατεία Κύπρου, που είναι γνωστή ως πλατεία Mπρουκ, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Pόμπερτ Mπρουκ, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Mιχάλης Tόμπρος.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, κάτω από το κάστρο και δείτε τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου, αλλά και μια αίθουσα αφιερωμένη στα σκυριανά σπίτια, που αναπαριστά όλα τα δωμάτια ενός τυπικού παραδοσιακού σπιτιού με τα διακοσμητικά και τα έπιπλα του. Παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και κεραμικά θα σας δώσουν μια πλήρη εικόνα της παράδοσης στη Σκύρο.

Στο βυζαντινό κάστρο δεσπόζουν τα ερείπια από τα κυκλώπεια και τα βυζαντινά τείχη, που φιλοξενούν τα την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Για τις καλοκαιρινές σας βουτιές σας περιμένουν πολλές επιλογές από παραλίες με πεντακάθαρα νερά, χρυσές αμμουδιές και μαγευτικά τοπία με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η μεγάλη αμμώδης παραλία του Πεύκου είναι περικυκλωμένη από πευκόφυτες πλαγιές και ο Άγιος Φωκάς με το ψιλό βοτσαλάκι κυκλώνεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.

Η βοτσαλωτή παραλία της Ατσίτσας έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και η αμμώδης παραλία της Ασπούς, με τα πευκάκια στην άκρη της, έχει λίγες ομπρέλες και είναι σχετικά έρημη.

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι η Καλαμίτσα, η οποία συγκεντρώνει πολλούς surfers. Κοντά στη Χώρα θα βρείτε τις συνεχόμενες αμμουδιές Μαγαζιά και Μώλος, ενώ τα Γυρίσματα και η Καρεφλού είναι ιδανικές για οικογένειες, αφού διαθέτουν ομπρέλες και επιλογές για καφέ και φαγητό.

Μην παραλείψετε να δείτε τις θαλάσσιες σπηλιές, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι. Οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες και τα τοξωτά ανοίγματα των βράχων θα σας εντυπωσιάσουν. Από το λιμάνι εκδρομικά σκάφη θα σας μεταφέρουν και στο νησάκι Σαρακηνό, με την όμορφη παραλία της Γλυφάδας.

Γευτείτε την παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου και τα φρέσκα ψάρια στις ταβέρνες και τα ουζερί του νησιού και απολαύστε αστακομαρανάδες, κόκορα με μακαρόνια, τεροπτάρια με ρύζι και τραχανά, γιαπράκια (ντολμαδάκια) και τη διάσημη λαδόπιτα με ξυνοτύρι.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι τα σκυριανά αλογάκια, που φιλοξενούνται στο δημοτικό ιπποδρόμιο, κοντά στις Αχερούνες. Το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1,10 μέτρα και αποτελούν τους τελευταίους αντιπροσώπους της περίφημης πικερμικής ράτσας των ιππαρίων της παλαιολιθικής εποχής, τα οποία απαντώνται μονάχα στη Σκύρο και στα νησιά Σέτλαντ της Αγγλίας.

Η μακραίωνη παράδοση του νησιού διατηρείται μέσα από μια πληθώρα ηθών και εθίμων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις  και πολλά πανηγύρια σε κάποια από τις 365 εκκλησίες του νησιού.